top of page

Да ли је и колико Мађарска удовољила ЕУ

Према писању медија у Будимпешти, мађарска влада је начинила извесне уступке Европској унији, што је било неопходно да би добила средства из Брисела. Међутим, није познато на шта се све мађарска влада обавезује.



Пакет мера упућен је Европској комисији 22. августа. Према експертима на које се позива портал Дневне новости, разлог за ћутање је то што је мађарска влада принуђена на озбиљне уступке. Подсећа се да је 23. августа Јудит Варга, министарка правде, објавила је на својој Фејсбук страници да је Влада послала писмо одговора Европској комисији. У њему описују које мере би предузели да би одговорили на забринутост ЕУ у вези са владавином права и корупцијом. Мађарској влади је крајем јула дат последњи рок да предложи мере за заштиту владавине права. Министарка правде је неколико минута након истека рока објавио да је одговор послат Бриселу.


„Мађарска влада је ставила на сто свеобухватан пакет мера са циљем решавања свих забринутости комитета“, написао је Варга.


Пре слања писма, влада је имала дуге консултације са ЕУ. За месец дана, Орбанова влада је одржала десет видео-конференција и неколико састанака са Европском комисијом. Размотрено је и преговарано о више од стотину нацрта. Међутим, у објави Јудит Варге не пише шта је тачно договорено између две стране.


Према речима министра за регионални развој Тибора Наврачића, „Влада је преузела конкретне обавезе по свим отвореним питањима“. Гергељ Гуљаш, министар у кабинету премијера, такође је открио неке детаље. Према Гуљашу, Фидес је спреман да измени више од десет закона.


Како пише портал 24.hu, главни проблеми у Мађарској односе се на јавне набавке. Европска комисија сматра да је било системских неправилности у расподели средстава ЕУ. Брисел замера да је од промене власти 2010. године, узак круг људи повезаних са владом је имао приступ фондовима ЕУ. Зато је потребан хитан одговор да је мађарска влада је спремна на компромис, јер време истиче и има много проблема, тврди овај портал.


Уколико се не постигне договор, Мађарска би могла да изгуби много новца. Ако до 31. децембра не буде договорен план, биће смањено 70 одсто бесповратних средстава. Разлог зашто влада ћути могао би бити у бројним уступцима које мора да учини Европској комисији. Новца још нема, али је мађарска влада део бриселског колача већ потрошила унапред.


"На владиној страни видимо да је четвртина средстава већ расподељена. Чешки министар за европске послове Микулаш Бек рекао је да једва да постоји спремност у Комисији или међу земљама чланицама да прихвате обећања Мађарске, а да се претходно не предузму акције", пише Ројтерс.

bottom of page