top of page

Да ли је Твитер у дослуху са Бриселом?

У дану када Европска комисија треба да представи извјештај о поштовању владавине права који ће, по свему судећи, бити неповољан по Мађарску, званични Твитер налог мађарске владе суспендован је “без упозорења и објашњења”, изјавио је данас портпарол владе Золтан Kовач.


“Изгледа да је свет ушао у фазу у којој технолошки гиганти ућуткују оне који имају другачије мишљење. Предузели смо неопходне кораке и очекујемо званично објашњење од Твитера”, рекао је портпарол мађарске владе.


Kовач је оценио да је “то веома интересантно, с обзиром на чињеницу да ће Европска комисија данас објавити први извештај о владавини права”. Европска комисија данас представља први извјештај о поштовању владавине права у 27 земаља ЕУ у јеку тензија Брисела са Будимпештом.


Овај први извештај покрива четири области: ефикасност и независност судства, борбу против корупције, плурализам медија и слободу штампе, уравнотеженост власти и улогу цивилног друштва. Према резимеу у који је имао увид Франс прес, Kомисија износи “велику забринутост” о последицама реформе правосуђа по независност судија у Мађарској.


Влада у Будимпешти јуче је затражила оставку потпредседнице Европске комисије Вере Јурове због “увредљивих јавних изјава о демократији у Мађарској" и саопштила да ће прекинути све политичке контакте с њом. Јурова је у интервјуу за Шпигл изјавила да Орбан "воли да каже да гради либералну демократију", али да би она рекла да “гради болесну демократију”.


Твитер је ове године блокирао и више твитова америчког председника Доналда Трампа, а разлог је, како је наведено, "изношење дезинформација".


bottom of page