top of page

Дајч: Не стрепимо од нестанка струје

Мађарска је безбедна када је реч о несташици електричне енергије која прети јужној и западној Европи, као последица глобалне енергетске кризе, изјавио је вођа Фидесових ЕУ посланика и један од оснивача те странке Тамаш Дајч државном радију у Будимпешти.


„Неоспорна је чињеница да грађани у Европи могу доживети нестанке струје у зимским месецима. Док је снабдевање Мађарске енергијом безбедно, захваљујући дугорочном уговору који је влада склопила са Русијом ове године, немачке и аустријске власти већ припремају грађане за могуће вишедневне прекиде у снабдевању струјом", рекао је Дајч.


Владино смањење цена комуналних услуга је, по њему, спречило скок цена енергије, за разлику од јужне и западне Европе. Цене гаса за домаћинства у Мађарској тренутно су најниже у Европској унији, а цене струје су међу најнижима, рекао је он. Истовремено Дајч критикује опозицију што "наставља да напада такве резултате владе".


„Они одобравају западну политику цена, иако је то довело до раста цена гаса за 300 одсто, а цене струје за 400 одсто. Планови опозиције донели би годишње повећање цена комуналних услуга за 380.000 форинти (1.050 евра) за просечну мађарску породицу. Поред тога, опозиционари су и одушевљене присталице апсурдне идеје Брисела која би грађане оптеретила трошковима заштите климе. То би значило још 150.000 форинти годишњих трошкова за сваку породицу“, рекао је он.

bottom of page