top of page

Две нове тужбе против НАТО-а

Против НАТО ће наредне недеље бити поднете две нове тужбе Вишем суду у Београду због коришћења осиромашеног уранијума на КиМ, током бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године, најавио је адвокат Срђан Алексић.


Алексић, који у име око 3.000 људи подноси те тужбе, у сарадњи с италијанским адвокатом, рекао је за ТВ Прва да се спрема још тужби против Алијансе. Подсетио је да је претходна тужба поднета у јануару прошле године и да је послата туженој страни, односно НАТО-у, али је рекао да још није стигао одговор на њу.


Како је појаснио, у тој тужби су сва релевантна документа, докази, на енглеском језику је и дат је рок за изјашњавање, преноси Танјуг. На питање ко је подносилац тужбе против Алијансе, навео је да се око 3.000 људи до сада јавило, држављана Србије, припадника Војске Србије, резервиста, цивилног становништва који су били на КиМ током НАТО бомбардовања.


Додао је да је тужба написана у сарадњи са италијанским адвокатом, који је учествовао у 250 случајева и то правоснажних, а у којима је суд донео одлуку о одштети италијанским војницима којима су се због осиромашеног уранијума развиле смртоносне болести. Реч је о тумору, како наводи, врло специфичном и у свим тим случајевима је доказано да су у њиховој крви били тешки метали.


Исто је, како је додао, и код наших војника, резервиста али и цивила који су се налазили у зонама бацања бомби, с тим да су њихови случајеви још тежи. Докази су чврсти, оценио је Алексић и истакао да је на основу њих италијански суд донео 250 правоснажних пресуда у корист италијанских војника који су били на КиМ за време НАТО бомбардовања.

bottom of page