top of page

Девети Фестивал новог балканског филма - BaNeFF 2020

У најстаријем биоскопу у Стокхолму, од 14. до 16. фебруара биће одржан девети Фестивал новог филма с Балкана (Balkan New Film Festival - BaNeFF), који заједнички организују Шведски филмски институт, град Стокхолм, АБФ Стокхолм и Шведски институт.

Јелена Мила, оснивач и директор фестивала у Стокхолму, каже да су у протеклих девет година приказали преко 100 дугометражних играних филмова, преко 200 кратких и документарних и угостили више од стотину гостију, филмских стваралаца с Балкана. Приређивали су панеле, разговоре, редионице и дискусије на тему филма.


"Поделили смо преко 60 награда за најбоље филмове, најлепше женско стваралаштво на филму, награде публике и специјалне награде. Жири су нам били највећа имена из света филма у Шведској Лена Ендре, Тобијас Јелм, Оса Калмер, Стиг Ларсон, Сирил Хелман, Ивица Зубака. Много покретних слика је прошло севером Еверопе захваљујући БаНеФФ-у. Не бих да се хвалимо, али морам рећи да смо највећи филмски фестивал који приказује филмове с Балкана и региона у свету, ван полуострва, места пресека Истока и Запада, врата Европе. Овогодишњу селекцију чине филмови из Србије Делиријум тременс редитеља Горана Марковића, победника Фестивала 2018. с филмом Слепи путник на броду лудака, Краљ Петар Први редитеља Данила Ристовског, Заспаванка за војнике редитеља Предрага Гаге Антонијевића, као и филмови из региона Северне Македоније Бог постоји и његово име је Петруња, редитељке Теоне Митеске, Хрватске Дневник Дијане Будисављевић у режији Дане Будисављевић, као и копродукција Америке, Босне и Херцеговине и Србије Шавови, филм редитеља Мирослава Терзића. Из Русије нам стиже филм Балканска међа редитеља Андреја Волгина, а из Бугарске Слика с Јуки редитеља Лахезара Аврамова", истиче Јелена Мила.


Девет филмова оцењиваће професионални жири угледних филмских радника у Шведској: глумац Јими Линдстром, Алберт Аврамовић - продуцент, Марио Адамсон - продуцент и шеф преса Шедског филмског института Јан Јорансон. Нагараде ће бити доделљиване за четири главне категорије: најбољи филм, најбољи женски филмски рукопис, награда публике и специјалне награде.


Специјална гошћа овогодишњег Фестивала је Наташа Дракулић, сценаристкиња и писац за децу и одрасле, уредница на РТС дечијег програма и косценариста филма Заспаванка за војнике, која ће се редставити својим филмом, али ће говорити и о занимљивим серијама које тренутно ради, као и плановима за будућност.


У току Фестивала биће представљене туристичке лепоте Балкана кроз призму филма преко "Етос Травела", а биће одржана радионица и панел на тему: Женско филмско стваралаштво на Балкану. BaNeFF 2020 турнеја наставља се после према градовима: Норкопинг, Гетеборг, Малме, Вестерос, Умео, Норвешку - Осло, Берген и за Финску.

bottom of page