top of page

Дели: Србија заслужује много бољу оцену

Европски парламент је послао "покровитељску поруку" Србији, која је чекала последњих двадесет година да постане чланица Европске уније, рекао је МТИ-ју посланик Фидеса Андор Дели.



Као рођени Војвођанин, Дели је прокоментарисао извештај Комитета за спољне послове Европског парламента (АФЕТ), у којем се оцењује политичка ситуација у три земље које теже чланству у ЕУ, а то су Босна и Херцеговина, Косово и Србија. У извештају који је усвојио АФЕТ наводи се, између осталог, да Србија није направила никакав напредак, већ да је назадовала у питањима која су кључна за приступање.


Поздрављајући повратак у „плуралистички“ парламент након српских избора 3. априла 2022. године, одбор је такође позвао Србију да оствари напредак у владавини права, основним правима, слободи изражавања, јачању медијског плурализма и нормализацији односа са Косовом. Посланици Европског парламента који су гласали за извештај такође су изразили жаљење што се Србија није придружила санкцијама ЕУ против Русије и позвали новоизабране власти да се хитно ускладе са одлукама ЕУ против Русије.


Србија заслужује много бољу оцену, рекао је Дели и оценио да је „неприхватљиво” да је Србија током рата у Украјини „изложена фронталном нападу и предавањима”. Он је рекао да извештај није успео да промовише што ранији пријем Србије у ЕУ, када земља имала потенцијал да буде ослонац Европе у периоду вишеструких безбедносних изазова.


Иако је извештај требало да се бави испуњавањем критеријума за приступање, био је мотивисан политичким разлозима у позадини, рекао је Дели. На пример, Србија је критикована због неприступања санкцијама ЕУ против Русије, а не помиње се да је Србија суверена земља чија влада даје приоритет својим националним интересима, посебно у ситуацији када је земља веома зависна од руских испорука енергената, рекао је он.


Дели је приписао све мању подршку јавности за чланство у ЕУ у Србији „континуираном одлагању“. Уместо да промовише процес приступања, Европски парламент генерише антипатију код локалног становништва према ЕУ, каже он.


Дели и европосланица Кинга Гал, која је такође потписала саопштење за штампу, рекли су да је у извештају делимично критикована и Мађарска. Тврди се, на пример, да Мађарска и Србија помажу Русији и Кини да остваре своје геополитичке циљеве, а да је комесар за проширење Оливер Вархељи пристрасан према Србији.


„Одбацујемо ове апсурдне изјаве и чврсто подржавамо што скорије приступање Србије“, наводи се у саопштењу и додаје да су европски посланици Фидеса, поступајући у складу са ставом Савеза војвођанских Мађара, гласали против извештаја. Европски парламент ће гласати о извештају на следећој пленарној седници, у јулу.

bottom of page