top of page

Демонстрације студената у Будимпешти

Неколико хиљада мађарских студената изашло је данас на улице Будимпеште да протестује због, како наводе, "покушаја владе премијера Виктора Орбана да одузме аутономију универзитета".



У име „слободе“ они су се прошетали кроз град са бакљама у рукама, формирајући компактну масу од око 10.000 људи. Датум демонстрација није случајно изабран, јер се данас се обележава годишњица почетка побуне против комунистичког режима 23. октобра 1956. године.


„Слободна земља, слободан универзитет!“, узвикивали су демонстранти данас, док су се на трибини смењивали студенти Универзитета драмских и филмских уметности (СФЕ), који је под студентском блокадом од почетка септембра. Студенти и професори тог универзитета осуђују то што је њихова установа стављена под управу фондације блиске Виктору Орбану и што је именован нови Управни одбор, уместо Сената универзитета.


Универзитетски званичници су прошле седмице позвали студенте да ослободе просторије, али су они то одбили. Данас је суд у Будимпешти оценио штрајк наставника СФЕ-а илегалним. Према новој управи, приватизација ће универзитету дуплирати буџет 2021. године и побољшати ниво наставе.


„Поздрављамо све који желе да искажу забринутост због претњи универзалним вредностима у нашој земљи, а аутономија високог образовања је једна од тих вредности“, написали су студенти на Фејсбуку. Они истичу да "бране своју универзитетску аутономију, која је правно загарантована европском Повељом о основним правима, пошто је Мађарска чланица ЕУ од 2004. године".


Мађарска влада већ је реформисала управу позоришта и укинула аутономију управе Мађарске академије наука. Брисел је крајем 2018. покренуо поступак који је још у току, због ризика „озбиљног кршења вредности“ ЕУ, посебно због све већег потчињавања универзитетских заједница политичкој власти.

bottom of page