top of page

Десничари би да замене опозициони савез

Странка крајње деснице Наша домовина, има за циљ да смени не само актуелну владу, већ и да замени опозициони савез, каже Давид Доч, заменик лидера ове партије, која је на протеклим изборима добила неочекивано велики број посланика.



На парламентарним изборима 3. априла показало се да је левичарски савез неспособан не само да смени владу, већ и да делује као опозициона снага, рекао је Доч на конференцији за новинаре у Мађарском парламенту. То, по њему, потврђује и чињеница да су посланици Јобика и Демократске коалиције данас одбили да преузму своје мандате.


"Партија Наша домовина за циљ да делује као конструктивна опозициона снага и неће одбацити ниједан предлог само зато што га је поднео или Фидес или опозициони савез", рекао је он.


Аналитичари процењују да је један од највећих губитника протеклих избора партија Јобик, из које је израсла Наша домовина. Јобик је овога пута изгубио 17 посланика у парламенту, јер су, како се испоставило, ранији гласачи променили мишљење и изабрали друге странке. Овој партији се замера да је била пасивна у кампањи, да се њен лидер Петер Јакаб појављивао само на већим, заједничким скуповима и да Јобикови активисти уопште нису били видљиви на улицама, те се ни на који начин не могу поредити са неким другим странкама из опозиционог савеза.


Иначе, Јакаб је више пута критиковао опозиционог кандидата за премијера Петера Марки-Заја током кампање, а није био присутан ни на затварању кампање опозиције, нити на скупу на коме су саопштавани резултати избора.

bottom of page