top of page

Дилеме око статуса вакцинисаних и невакцинисаних студената

Ако буде нових датума за полагање испита они ће, по свему судећи, важити за све академце, а не само за вакцинисане. Могуће измене зависе од епидемије, а коначну реч имаће Кризни штаб, кажу на универзитетима у Београду и Нишу.


Док у Србији благо расте број инфицираних вирусом корона, сада је већ близу 400 новооболелих дневно, једна од опција која се помиње пре почетка нове академске године јесте и увођење додатног испитног рока за вакцинисане академце, као подстицај младима да имунизацијом спрече ново разбуктавање заразе.


Проф. др Петар Булат, проректор за наставу Универзитета у Београду, потврђује да се и сам залагао за ову варијанту и да је чуо да су још неке колеге за њу, али није сигуран да ће она бити спроведена у дело, што због тешке реализације, што због дискриминације невакцинисаних. Булат сматра да би студенти као део популације на којој ће у будућности почивати српско друштво повећаном вакцинацијом требало да покажу да су спремни и одговорни за ту улогу.


Објашњава и да је Министарство просвете предложило УБ-у увођење још једног испитног рока за све студенте, а да је разматрана опција да ова повластица важи само за вакцинисане.


– Ипак, мислим да та идеја неће заживети. Ако буде новог рока, вероватно ће бити уведен за све студенте. Видећемо како ће зараза да се шири, све зависи од тога, а коначну реч имаће Кризни штаб, и ми ћемо је поштовати. Не неким факултетима било би немогуће организовати додатни испитни рок јер већ имају октобарски у септембру и тешко је да одрже октобар два до почетка нове академске године. Студентима ништа и не значи да уведемо нови испитни рок ако ће он бити два дана после постојећег јер за тако кратко време не могу да стигну да науче оно што већ нису – сматра Булат.


Наш саговорник истиче да увођење додатног рока на свакој високошколској установи зависи и од броја академаца који су успели да положе испите у редовним терминима. Јер ако је велики број њих успешно окончао испитне обавезе, нема потребе за увођењем октобра два, на пример.


Продекан за наставу Биолошког факултета УБ-а, проф. др Љубиша Станисављевић, каже да са препорученим ковид роком, који су увели и прошле и ове године, већ имају седам термина за испитивање и стварно не зна где би сместили и тај осми за вакцинисане студенте. Наглашава да је седми испитни рок на Биолошком факултету већ планиран за сам крај септембра.


– Имамо августовски, септембарски и тај седми, готово без дана паузе. И не знам када бисмо организовали осми рок за испитивање, а да се не преклопи с почетком нове академске године. А онда је питање како би они који баш у њему остваре услов за упис наредне године уписали ту годину. Једино нешто накнадно да се организује за њих или да се помери термин уписа наредне године. Мислим да он студентима не би много значио, већ имају три планирана рока узастопце. Наставници ће пристати, није проблем ако виши ниво одлучи. Само не знамо када и како, нека нам и то кажу јер то су сигурно две недеље посла – напомиње продекан Станисављевић.


Он мисли да на Биолошком факултету нема потребе за осмим испитним роком и да је код њих мало увећан обухват студентске популације вакцинацијом јер о њој говоре на настави и њен значај разумеју мало другачије него неке друге струке. Истиче да на то утичу професори са Катедре за микробиологију и са дела који се бави имунобиологијом. Они су и направили видео-материјал о вакцинацији против ковида 19, показивали га академцима и поставили на јутјуб канал како би био доступан свим академцима у земљи.


Да ли ће постојати додатни рок за вакцинисане студенте Универзитета у Нишу, највероватније ће зависити од факултета до факултета, који ће појединачно одлучивати о подстицајним мерама на основу своје аутономије, истиче проф. др Властимир Николић, њихов проректор за наставу.


– Сенат Универзитета у Нишу није донео никакву одлуку по том питању. Сви професори су сада на одмору, до 15. августа отприлике. Тешко је да одговорим у њихово име, они се питају и тај рок носе на плећима. Питање је да ли је то уопште изводљиво, све је на њима и факултетима, а могу се договорити када се врате у академске клупе – каже проректор Универзитета у Нишу.

bottom of page