top of page

ДК: Влада нема јасну здравствену стратегију

Опозициона Демократска коалиција (ДК) позвала је владу да објави детаље о новим случајевима инфекције и прогнозе у вези са корона вирусом, као и планиране мере за сузбијање епидемије.



"Влада мора да објави детаље о томе где су тачно идентификовани нови случајеви инфекције корона вирусом и да ли постоје епицентри заразе у Мађарској", рекао је портпарол странке Балаж Баркоци на интернет конференцији за штампу.


„Захтевамо и да влада објави које даље мере планира и да ли оне укључују затварање школа и пражњење болница“, рекао је он и додао да, иако је у Мађарској почео други талас епидемије, јавност још увек не зна са чиме би се могла суочити у наредним недељама.


Баркоци је рекао да је Институт за јавно здравље (ННК) предвиђао пораст броја инфекција на основу резултата тестова, док је главни епидемиолог Јанош Славик, позивајући се на исте тестове, рекао да се "не може очекивати озбиљан талас".


ДК такође критикује владу што је једног дана забранила улазак свим страним држављанима у земљу, а већ следећег, политичким договорима, одобрила изузећа за три вишеградске земље, у којима је број заражених већи него у појединим државама које су за Мађарску и даље на црвеној листи.

bottom of page