top of page

ДК кандидује Клару Добрев за премијера

Опозициона демократска коалиција (ДК) саопштила је да ће Клара Добрев бити кандидат те странке за премијера, приликом опозиционих предизбора, планираних за јесен ове године.


Клара Добрев, супруга лидера странке и милионера Ференца Ђурчања, бвшег мађарског премијера, изјавила је да је прихватила позив Извршног одбора странке и да је спремна да се кандидује за премијера. Истакла је да ће бити у стању да уједини разнолику опозицију против премијера Виктора Орбана, а такође и да победи премијера и „његов крајње корумпирани режим“, наредног пролећа.


"Следећа влада мора да врати Мађарску у главну улицу историје, коју називамо Европом“, поручила је она.


Истакла је да се влада, која се претварала да је јака и способна, показала слабом и неспособном током пандемије, када је „мађарска држава постепено пропала“. Владина политика довела је до „националне трагедије са скоро 30.000 породица које тугују и десетинама хиљада банкротираних или незапослених људи“, рекла је Добрев.


"У протеклих десет година власт је систематски раздвајала становништво на многобројне и малобројне. Она неколицина су били највиши званичници који су нагомилали имовину вредну на стотине и хиљаде милијарди форинти, наспрам многих Мађара који зарађују плате и плаћају порез, али и даље живе све горе и горе“, рекла је она.


Клара Добрев је изразила наду да ће уједињена опозиција "протерати неколицину“ на општим изборима следеће године и потом прогласити "ванредно стање због превара", односно успоставити организацију за рад са антикорупцијском јединицом полиције. Имовина сваког политичара треба да се прегледа и „Фидесови олигарси, који су се обогатили из јавних фондова, морају бити спречени да сачувају своје богатство“.


Добрев је рекла да влада ради на уклањању значајног дела јавне имовине изван државне контроле и нагомилавању дугова земље, за следећу владу. „Аутори тог плана и сви који га спроводе или имају било какве везе са том шемом, завршиће на суду“, обећала је она.


Истакла је да би требало обновити ранији систем индексирања пензија, а старијима надокнадити пензије које су делимично изгубили у протеклих 10 година. Такође је предложила да се дефинише минимална потрошња јавних комуналних услуга, при чему ће гас, струја и вода бити бесплатни. Породичне бенефиције треба да се удвоструче, док би самохрани и родитељи деце са посебним потребама требало да добију три пута већи износ од тренутног, рекла је она.


Што се тиче здравствене заштите, Добрев је истакла да развој здравства не би требало да значи само улагање у болничке зграде, ординације и опрему. Систему је потребно 3.000 нових лекара, најмање 9.000 медицинских сестара и 500 лекара опште праксе, додала је она.

bottom of page