top of page

ДК: Колико је људи умрло због недостатка респиратора?

Опозициона Демократска коалиција (ДК) саопштила је да Националном фонду здравственог осигурања подноси захтев за достављање јавних података о броју старијих пацијената, који су у ковид болницама умрли због недостатка респиратора.


На интернет конференцији за новинаре, портпарол посланичке групе ДК Золтан Варга цитирао је заменика шефа Синдиката мађарских лекара, који је за АТВ рекао да "одређене болнице не могу пацијентима старијим од 65 година да доделе респираторе, због великог броја младих, којима су такође потребни респиратори".


Варга је рекао да је корона вирус "само саучесник" у смртним случајевима, и додао да је првенствено владина "политика против здравствене заштите у последњих десет година" крива за број умрлих. Рекао је да ће премијер Виктор Орбан и чланови његове владе морати да одговарају "за трагедије које су изазвали", ако нова влада дође на власт.


Владајући Фидес је у својој реакцији на ову изјаву саопштио да „лево крило предвођено Ђурчањима“ поново напада напоре на заштити грађана од епидемије корона вируса. Та странка тврди да су оптужбе ДК „бесмислица и још једно подметање“.


„Лево крило је почело да измишља лажне вести, лажне видео записе и лажне статисте. Нападали су професионалце који су укључени у одбрану још од првог таласа епидемије, а сада опет чине исто. Молимо лево крило да бар не омета мере заштите, ако већ одбија да помогне“, саопштио је Фидес.

bottom of page