top of page

ДК: Маски нема, тестирања реткост

Опозициона Демократска коалиција (ДК) и Мађарска социјалистичка партија позивају владу да одложи пролећне јавне "Националне консултације" и преусмери „све своје пропагандне ресурсе“ на борбу против корона вируса.



На конференцији за новинаре, генерални директор ДК-а Чаба Молнар, позвао је владу Виктора Орбана да организује знатно више тестирања на вирус корона, истичући да "многи грађани нису тестирани, упркос њиховим захтевима". Од владе је затражио и да отвори веб страницу на енглеском језику, која ће пружати информације и савете о коронавирусу, како би странци у Мађарској могли да буду стално у току са стањем у земљи.


Када је реч о превентивним мерама, Молнар је рекао да власти најпре треба да дистрибуирају заштитне маске за лице и средства за заштиту руку здравственим радницима, пре него што их испоруче грађанима. Иначе, заштитних маски за грађане одавно нема у мађарским апотекама, нити их је могуће набавити било где у земљи.


Говорећи на одвојеној конференцији за штампу, лидер социјалиста Берталан Тот је такође рекао да средства намењена "Националним консултацијама" треба уложити у превенцију корона вируса. Он је позвао владу да обезбеди средства за прање руку школама и обавести ђачке и студентске домове о томе како спречити инфекцију. "Нема разлога за панику, али постоји добар разлог за бригу", рекао је Тот.

bottom of page