top of page

ДК оптужује државу да избегава тестирања

Шеф Главног оперативног штаба за борбу против корона вируса Цецилија Милер, реаговала је данас на оптужбе Золтана Варге, посланика опозиционе Демократске коалиције (ДК) да је наводно претила болницама покретањем истраге уколико обаве већи број тестова на корона вирус од оног који је "оптимално потребан".



Према наводима Варге, Милерова је запретила да ће у случају "непотребних тестирања" саме болнице плаћати трошкове за њих, што је у пракси довело до значајног смањења броја тестираних лица. Он је уопзорио да ће Цецилија Милер бити одговорна уколико неко умре зато што у болници нису желели да га тестирају на корона вирус.


Одговарајући на ове оптужбе, Цецилија Милер је рекла да је посланик ДК-а изнео оваква своја становишта у недостатку одговарајућих информација. Она је навела да није неопходно обављати тестирања у сваком случају, али да у случају опрадане сумње да је пацијент заражен, лекар који га лечи треба да га тестира. Ситуацију процењује сам лекар, а не само они који имају симптоме или су били у иностранству, нагласила је она.


Милерова је поновила да је епидемија и даље присутна у Мађарској и поручила да се и даље мора одржавати стална епидемиолошка будност и проток информација, како би се могло реаговати одмах, уколико се појави неко жариште инфекције.


Иначе, у Мађарској је последњих дана забележен прилично мали број заражених (од 4 до 11 дневно), што опозиционе странке доводе у везу са релативно малим бројем тестираних лица. У односу на Србију, у Мађарској се, према званичним подацима, тестира готово двоструко мање особа. Међутим, иако је у Мађарској, такође према званичној статистици, до сада заражено вишеструко мање њуди, број преминулих је двоструко већи него у Србији, што се и у једној и у другој земљи тумачи на различите начине.

bottom of page