top of page

ДК: Орбан жели да Мађарска изађе из ЕУ

Портпарол опозиционе Демократске коалиције (ДК) Балаж Баркоци рекао је данас да "сваки нови корак који предузима премијер Виктор Орбан указује на то да он жели да Мађарска напусти Европску унију".



Мађари, према Баркоцију, подржавају чланство њихове земље ЕУ и „ДК ће учинити све да осујети Орбанов опаки план“, рекао је он на конференцији за новинаре, преношеној на Фејсбуку.


„Место Мађарске је у Европској унији“, рекао је посланик ДК, додајући да је његова странка поднела парламенту предлог којим се иницира да влада треба да потврди своју посвећеност основним вредностима ЕУ. Супротно премијеровом концепту, овлашћења Европског парламента морају бити ојачана, а не ослабљена, рекао је Баркоци.


Према недавним истраживањима Еуростата, само грађани Бугарске имају лошији животни стандард од Мађара, имајући у виду податке о потрошњи. Еуростат је објавио податке за 2021. који можда најбоље одражавају стварну потрошњу у свакој земљи ЕУ. Индивидуална потрошња, скраћено АИЦ, односи се на сва добра и услуге које троше домаћинства. Обухвата робу широке потрошње и услуге које директно плаћају домаћинства, као и оне услуге које пружају непрофитне институције и влада за индивидуалну потрошњу (нпр. здравствене и образовне услуге).


Луксембург се тако, 2021. године, показао као најпросперитетнија држава у ЕУ. На другом крају лествице, Бугарска је на последњем месту, док је Мађарска одмах изнад ње, заједно са Словачком.

bottom of page