top of page

ДК тражи план за "онлајн" наставу

Опозициона Демократска коалиција (ДК) тражи од владе да поново припреми план за прелазак на дигиталну наставу у школама, у случају да због другог таласа епидемије корона вируса у Мађарској то буде неопходно.



Лидер посланичке групе ДК-а Гергељ Арато, изјавио је на конференцији за штампу да је велика вероватноћа да ће настава у школама у неким регионима поново морати да буде обустављена због ковида-19, а можд и у целој земљи.


„Не би смело да се понови да влада не припреми систем за потпуно дигитално образовање или за мешовити систем дигиталне и класичне наставе“, рекао је Арато и позвао владу да сачини попис ИТ уређаја који би се дистрибуирали школама и припреми ажурирани дигитални наставни план и програм. Он је такође позвао на одлагање увођења новог националног наставног плана, који је почетком година изазвао бурне реакције и полемике у Мађарској.


Министарство за људске ресурсе саопштило је пре два дана да ће нова школска година у Мађарској почети на уобичајен начин и да ће школе бити отворене 1. септембра: "Епидемија корона вируса није оправдање да дигитално образовање замени учионице", наводи се у саопштењу.


Додаје се, међутим, да у многим земљама постоји значајан пораст броја инфицираних корона вирусом и да бројке у Мађарској забрињавају, и поред тога што су далеко мање него у околним земљама. Такође се наводи да ће бити уведене нове мере, ако влада и остали надлежни органи буду сматрали да је то потребнио.


Школама ће бити упућен протокол о превенцији корона вируса, а родитељи не треба да шаљу децу са симптомима ковида 19 у школу. Према владиној уредби која ће ускоро бити објављена, нова школска година у Мађарској почиње 1. септембра и завршава се 15. јуна 2021. године.

bottom of page