top of page

До вакцине против короне ни брзо ни лако

Вакцинација јесте велика нада да искоренимо вирус корона, али то не може да се деси ни лако, ни брзо, изјавио је данас имунолог Срђа Јанковић и додао да не саветује ослањање на наду у брзу вакцину, пре него што протекне, можда, годину, годину и по дана, или чак две.



Епидемиолог Предраг Кон изразио је уверење да ће сада сигурно доћи до промене навика у здравству по питању коришћења заштитне опреме. Кон је, на конференцији за штампу упитан каква је ситуацији у Клиници за очне болести, да ли је било заражених, да ли су тестирани здравствени радници и у ком обиму, рекао да нема тренутно појединачне податке установа, али је указао да је суштински свуда врло слично.

„Тамо где је ушао вирус откривена су углавном асимптоматска обољења код здравствених радника. Било је и оних са озбиљним болестима. Нажалост било је тако и на Инфективној клиници где се највише користила заштитна опрема”, објаснио је он, преноси Танјуг. Епидемиолог Предраг Кон каже да ће се о укидању мера размишљати када се проценат позитивности на вирус спусти испод пет одсто. Иако ће Србија изаћи из епидемијског стања, поновио је да ће се пандемија одјавити онда када је одјави Светска здравствена организација.

„Такође, проглашена епидемија не може да се одјави пре него што је одјави СЗО. Дакле, проглашена епидемија и даље ће бити на стању са свим могућим ванредним мерама које су на располагању, као што су дистанцирање, забрана школа, биоскопа, позоришта…”, навео је Кон.

Понавља да никакве мере нису релаксиране, и да то што је дозвољено старијима од 65 да шетају и што су отворене неке занатске радње струка не сматра посебним ублажавањем.

„У току наредног периода, почеће још неке радње да раде, а зависности од ситуације, а бројеви показују да ће ситуација бити све боља и боља”, рекао је Кон. Једина претња коју он види јесте могућ „увоз случајева” након отварања граница и зато је, каже, неопходно направити добру стратегију пре него што се отворе границе.

Вакцинација јесте велика нада да искоренимо вирус корона, али то не може да се деси ни лако, ни брзо, изјавио је данас имунолог Срђа Јанковић и додао да не саветује ослањање на наду у брзу вакцину, пре него што протекне, можда, годину, годину и по дана, или чак две.

На констатацију новинара да су Британци кренули са тестирањем вакцине на добровољцима, и да се очекује, ако све прође добро, да масовна производња крене у септембру, Јанковић је рекао да у тај временски оквир нису укључена комплетна клиничка испитивања, како би се доказала делотворност и безбедност у довољној мери.

Он је рекао да вакцина може да буде направљена у том року и могу да постоје прелиминарни докази, али је потребно више времена да буде потпуно доказано да је безбедна и делотворна, да може да се региструје и примењује масовно.

Што се тиче укључивања наших стручњака, Јанковић каже да бисмо ми волели да дамо допринос, али колико је то реално, знаће се тек када вакцина мало одмакне. „Колико је реално да се њена производња може обављати другде… лично сам ту скептичан, али сачекајмо”, рекао је Јанковић, преноси Танјуг.

bottom of page