top of page

Договор опозиције о правилима предизбора

Мађарске опозиционе странке договориле су се о основним правилима за избор кандидата на тзв. предизборима и одлучиле да ће мрежна регистрација и гласање бити могући, с тим што ће кандидат за премијера бити изабран у два круга.


Јобик, Демократска коалиција, социјалисти (МСЗП), ЛМП, Парбесед (Дијалог) и Моментум, договорили су се о условима на састанку одржаном у среду. Троје кандидата за премијера такмичиће се за највећи број гласова у другом кругу, истакле су странке у заједничкој изјави.


Први круг биће одржан од 18. до 26. септембра ове године, а други од 4. до 10. октобра. Кандидати за појединачне изборне јединице биће бирани паралелно са првим кругом. Они ће морати да прикупе одговарајући број препорука у периоду од 23. августа до 6. септембра, а реч је о 20.000 листића препорука за премијерске кандидате и 400 локалних препорука за појединачне кандидате у изборним јединицама.


Сваки кандидат мора унапред да се изјасни којој од шест политичких групација намерава да се придружи у парламенту, док оне морају да изјаве да прихватају дотичног кандидата.


„Чинимо све што можемо како бисмо осигурали успех преимарних избора (предизбора) и да гласачи опозиције остваре право гласа“, наводи се у заједничкој изјави, у којој се каже да су ови избори „прослава демократије“.

bottom of page