top of page

Догодине фабрика вакцина и у Мађарској

Будући да су вакцине једина алтернатива пандемији корона вируса, оне се не смеју претворити у политичко питање, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на конференцији за новинаре коју је одржао заједно са генералним директором Светске здравствене организације (СЗО) Тедросом Адханом Гебрејесусом, у четвртак у Женеви.


Петер Сијарто

Сијарто је упозорио да свет бележи екстремни пораст броја заражених ковидом-19 и појаву нових верзија вируса и истакао потребу за убрзавањем процеса вакцинације. Он је похвалио СЗО што питање вакцина није представила као идеолошко. Рекао је да су они у Бриселу који су вакцинацију претворили у идеолошко питање практично изазвали смрт хиљада људи, "јер су успорили акције вакцинисања и поткопали спремност јавности да се имунизује".


Сијарто је рекао да ће Мађарска имати сопствене производне капацитете за вакцину против корона вируса до краја 2022. године. Двојица званичника најавила су да ће представници СЗО из европских држава крајем месеца посетити Мађарску ради разговора о повезивању производних капацитета за вакцину против ковида-19 са глобалним производним системом. У Мађарској ће, како је рекао, ускоро првом дозом бити вакцинисано 25 посто одрасле популације.


Лидер СЗО је рекао да ће та организација подржати Мађарску у изградњи сопствених капацитета за производњу вакцина и подстакао власти да одрже замах који постоји у Мађарској на плану вакцинације становништва.

bottom of page