top of page

ЕК: Ванредне мере морају бити привремене

Европска комисија позвала је на "пропорционалне и неопходне" методе борбе против пандемије корона вируса, након што је влада Мађарске затражила од парламента увођење закона о ванредном стању на неодређено време.



Потпарол Европске комисије Kристијан Виганд одбио је да на конференцији за новинаре у Бриселу коментарише тај нацрт закона, али је рекао да "генерално, све хитне мере предузете као одговор на кризу, морају да буду у складу са међународним и европским обавезама по питању људских права, а пре свега да буду пропорционалне и неопходне".

Он је такође истакао да те хитне мере морају бити привремене "како би се одговорило на ову кризну ситуацију". Портпарол је подсетио да "демократија не може да функционише без слободних и независних медија", док нацрт мађарског закона предвиђа затворске казне за ширење "лажних вести".

"У време кризе, више него икада је важно да новинари могу да обављају свој посаокоректно, прецизно како би се избегле дезинформације и како би се гарантовало да Европљани имају приступ важним информацијама", додао је портпарол Европске комисије.

bottom of page