top of page

ЕК најављује вакцине до краја ове године

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да ће вакцина против корона вируса бити спремна до краја 2020. године. Додала је да због изненадних и неочекиваних мера Будимпеште, ЕУ посвећује велику пажњу догађајима у Мађарској.



Портак 24.HU објавио је да су широм света започела истраживања у циљу производње вакцине против корона вируса, али да се само у три случаја, у оквиру ЕУ, може рачунати на озбиљне и релативно брзе резултате. Према најавама истраживачких тимова, клиничка тестирања ће почети убрзо након процедуре за добијање дозвола за почетак производње вакцине. ЕК је, како пише портал, већ започела преговоре са могућим произвођачима.


Урсула фон дер Лајен очекује да ће вакцина бити спремна до краја 2020. Према њеним речима, ЕК прати истраживања у земљама у којима су она пријављена, а тестирања морају бити пажљиво испланирана.


Она је додала да ЕК пажљиво прати ситуацију у Мађарској, због њеног "проблематичног" Закона о супротстављању пандемији корона вируса и да је ЕУ спремна да делује, ако предузете мере буду нашкодиле демократским стандардима.

bottom of page