top of page

ЕК: У Мађарској угрожен део ЕУ буџета

Европска комисија је идентификовала проблеме у Мађарској који указују да је правилно управљање новцем Европске уније угрожено, рекао је комесар Европске уније за правосуђе Дидије Рејндерс у дебати у Европском парламенту у Стразбуру и тиме изазвао оштру реакцију мађарских ЕУ посланика.



„Веома ми је жао што данас нисам у позицији да вас известим о позитивним трендовима када је у питању владавина права у Пољској и Мађарској”, рекао је Рејндерс у дебати о текућим извештајима, у складу са процедуром у вези са члана 7 ЕУ, у двема земљама и додао да ЕК не оклева да користи инструменте који су јој на располагању за заштиту основних вредности и финансијских интереса блока, као и да неће одлагати покретање поступка ако је владавина права угрожена.


Рејндерс је приметио да је ЕК прошле недеље активирала против Мађарске механизам који повезује финансирање ЕУ са владавином права. Он је рекао да питања владавине права која је идентификовала ЕК „утичу или озбиљно ризикују да утичу“ на правилно управљање буџетом ЕУ и финансијске интересе ЕУ.


Обраћајући се учесницима дебате, ЕУ посланик Фидеса Балаж Хидвеги, рекао је да оптужбе изречене на рачун Мађарске „нису чињеничне, нису правне природе, већ су очигледно само политичке”: "Лево-либералне снаге које пропагирају нову религију, мултикултурализам и отворено друштво 'а ла Џорџ Сорош', не воле мађарску политику која омогућава земљи да слободно одлучује о питањима која не спадају у надлежност ЕУ". Они критикују Мађарску јер прави разлику између избеглица и економских имиграната, дефинише брак као заједницу мушкарца и жене и тврди да је отац мушкарац, а мајка жена", рекао је он.


Хидвеги је рекао да се Мађарска недавно „нашла на удару због своје одлуке да заштити децу и њеног става да родитељи треба да имају искључиво право да одлучују о сексуалном образовању своје деце": "Онима који тврде да у Мађарској недостаје слобода штампе, не свиђа се то за разлику од западне Европе, у Мађарској постоје и цветају десничарски, конзервативни, демохришћански медији", рекао је он.


Цела Мађарска, по њему, има користи од економског раста земље, иначе влада не би била поново изабрана са тако великом већином, рекао је европски посланик.


Хидвеги је истакао да је Брисел постао "самоправедни постмодерни клуб за лов на вештице" који је користио санкције као уцену и желео да "наметне радикалну и уску идеологију свима осталима".


"Време је да се зауставе напади на Мађарску и да се поштује право Мађара да одлучују о стварима које се тичу њихове земље", рекао је он.

bottom of page