top of page

ЕП осудио Мађарску и тражи акцију

Европски парламент осудио је данас „намерне и систематске напоре мађарске владе” да поткопа европске вредности и затражио од Брисела резултате у процесу по члану 7 Уговора ЕУ који се води против те земље.



Недостатак одлучне акције ЕУ допринео је настанку „хибридног режима изборне аутократије” односно уставног система у коме се одржавају избори али нема поштовања демократских норми и стандарда, навели су европосланици у извештају о стању демократије у Мађарској.


За извештај су гласала 433 европосланика, 123 је било против, а 28 уздржано. У документу се наводи да се у Мађарској стање вредности, укључујући демократије и основних права, од 2018. додатно погоршало кроз „намерне и систематске напоре мађарске владе” и неактивношћу Уније.


Парламент је навео да жали због неспособности Савета да оствари значајан напредак у борби против назадовања демократије у Мађарској. Европосланици су указали и да члан 7 не захтева једногласност чланица да би се идентификовао јасан ризик од озбиљног кршења вредности ЕУ, нити да би се дале конкретне препоруке и рокови.


Навели су и да би даље одлагање деловања по члану 7 ради заштите вредности ЕУ у Мађарској представљало кршење принципа владавине права од стране самог Савета.

Европосланици траже од Европске комисије да у пуној мери искористи сва оруђа на располагању, посебно условљавање давања из буџета.


У тренутку када су вредности ЕУ посебно угрожене због рата Русије у Украјини и њеног деловања против ЕУ, европосланици позивају Комисију да се уздржи од одобравања плана Мађарске за средства из фонда за опоравак док та земља не испоштује релевантне препоруке из Европског семестра и не спроведе релевантне пресуде Суда правде ЕУ и Европског суда за људска права.


Такође, европосланици траже да Комисија искључи Мађарску из финансирања оних кохезионих програма који доприносе злоупотреби фондова ЕУ или кршењу владавине права, као и да строже примењује своје уредбе како би се бавила злоупотребом фондова из политичких мотива.


Четири године након покретања процеса по члану 7, европосланици су и даље забринути због више политичких области које се односе на демократију и основна права у Мађарској, пренела је Бета. Конкретно, бојазни се тичу функционисања уставног и изборног система, корупције и сукоба интереса, слободе изражавања, укључујући медијски плурализам.


Проблематична су и питања академских слобода, верских слобода, слободе изражавања, права на једнак третман, укључујући ЛГБТ права, права мањина, као и миграната, тражилаца азила и избеглица.


„Закључак извештаја је јасан и неопозив: Мађарска није демократија...Ово треба да буде звоно за узбуну за Савет и Комисију”, рекла је известилац по овом питању Гвендолин Делбос-Корфилд.

bottom of page