top of page

Етнографски музеј у Будимпешти у акцији дигитализације

Етнографски музеј у Будимпешти, на Кошутовом тргу, затворен је од 2017. године због планираног пресељења у нову зграду у Градском парку, која ће бити део пројекта "Лигет Будимпешта". До селидбе, стручњаци музеја настављају прикупљање експоната и дигитализацију старих фотографија о мађарској традиционалној култури.

Према писању портала ИНДЕКС, дигитализација је тренутно најважнији задатак сваког мађарског музеја, јер многи од њих скривају драгоцено културно благо, о коме се недовољно зна у јавности. Већина ових збирки није доступна путем интернета, а за њихово постојање знају само научници.


Многи примери доказују да би било значајно учинити ово благо доступним свима који су заинтересовани за њега. Архива фотографија Музеја етнографије је основни водич кроз мађарску народну културу и традицију. Добра вест је да су истраживачи не само успели да сачувају старе фотографије, већ су их учинили и доступнима на интернету. Сарадници на пројекту "Трипонт", чији је циљ заштита културне баштине, обновили су и дигитализовали око 35.000 фотографија, од укупно 350.000, колико данас поседује Етнографски музеј. Оне су снимљене 1950-их година, а материја од ког су начињене је лако запаљив и подложан уништавању од стране бактерија. Тај процес се може успорити путем више метода, али не може се зауставити.

Пројекат је настављен рестаурацијом 75.000 фотографија снимљених између 1890. и 1940. Већина је снимљена у мађарским селима Карпатске котлине 1896. године, у доба прославе хиљадугодишњег присуства Мађара на тим просторима. Ове, као и већ споменуте фотографије, биће изложене у новој музејској згради.

Етнографски музеј је откупио још 25.000 фотографија о мађарској народној култури из 19. и 20. века, из приватних колекција. Ту је и 6.000 цртежа из 1880-их и 1890-их година, које научници такође рестаурирају. Ипак, музеј је најавио да ће наставити да се држи старе традиције, што значи да ове фотографије неће бити доступне за преузимање са интернета, а веб странице, архиви и музеји мађарских села и градова, неће добити ниједну рестаурирану фотографију.

bottom of page