top of page

ЕУ без заједничке здравствене политике?

Updated: May 16, 2020

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да су се током епидемије корона вируса сви уверили да ЕУ нема заједничку политику у области здравства, али, истиче, очекује да у другој фази борбе са вирусом ЕУ буде успешнија по том питању.



"У првој фази (борбе са вирусом) нисмо могли да рачунамо на подршку ЕУ, видели смо да су све чланице ЕУ биле заузете својим проблемима и нису функционисале координације. У другој фази очекујемо да ЕУ буде на бољој позицији и успеснија у борби са ковидом19", рекао је Орбан приликом данашње посете Београду, одговарајући на питање мађарског новинара да прокоментарише сарадњу Мађарске са ЕУ, али и земљама на истоку током епидемије.


Орбан је рекао да је у Мађарску дошло 120 авиона из Кине са товарима медицинске опреме: "Направили смо ваздушни мост са Кном, стигло је 120 товара, тако да имамо довољно средстава током епидемије. Такође, имамо залихе да помогнемо другима, али да имамо и за своје потребе на јесен, ако у октобру буде још једна талас епидемије", навео је Орбан.


Каже да у Мађарској имају довољно маски и респитратора и да су изградили и сопствену индустрију, као и да у оваквим ситуацијама може доста да се научи.

Орбан додаје да је Мађарска имала добру регионалну сарадњу са земљама суседима, са којима су били у сталном контакту.


"Ако се у злу приајтељ препознаје, могу да кажем да Мађарска има доста пријатеља", навео је мађарски премијер.


Истакао је да су имали одличну сарадњу и са земљама централне Европе и да је свако био спреман другоме да помогне, док са земљама на западу то није био случај.

bottom of page