top of page

ЕУ: Мађарска и Пољска и даље без подршке

Због сумњи везаних за поштовања начела правне државе, Европска унија још није спремна да исплати Пољској и Мађарској милијарде евра средства за савладавање последица короне, јер комесар Валдис Домбровскис жели додатне провере.


„Пре одобравања исплате новца из такозваног Фонда за обнову и опоравак од корона кризе морају се обавити додатне провере“, изјавио је у Бриселу комесар ЕУ за трговину Валдис Домбровскис, преноси DW.


У пољском плану обнове има још тачака којима се треба позабавити, каже он и додаје да се сагледава и проблем давања предности националном праву над правом ЕУ и могућоим последицама које то можр имати на пољски план обнове. Према његовим речима, Kомисија је у вези с тим у контакту с пољском владом.


У Пољској је тренутно у току судски процес о питању имају ли пољски закони предност над законима Европске уније. Kритичари оптужују пољску владу да је реформама последњих година поткопала независност правосуђа. Европска комисија је против Пољске већ покренула више поступака због кршења уговора и поднела тужбе Европском суду. Домбровскис је сад потврдио да су ти приговори део расправе о помоћи Пољској за савладавање корона кризе.


Поред тога, ЕK прети обуставом новчаних средстава за пет пољских региона који су се прогласили „зонама слободним од ЛГБТ“. Средства из фонда за обнову након пандемије стављена су „на лед“ док се ти региони не дистанцирају од своје одлуке, објавио је један од тих региона, као и Европска унија.


Проглашење подручјем, радним местом или делатношћу „слободном од ЛГБТ“ представља деловање које је у супротности са чланом 2 Уговора Европске уније. У Пољској се такође више градова прогласило „зонама слободним од ЛГБТ“. То пре свега има симболично значење, јер на тај начин жели да се спречи подстицање манифестација хомосексуалних, бисексуалних и траншексуалних особа.


Ни у случају Мађарске ЕУ не исплаћује помоћ за обнову након корона пандемије: „Наравно да узимамо у обзир и приговоре у погледу поштовања начела правне државе, који су идентификовани у случају Мађарске“, рекао је Домбровскис не наводећи појединости.


Из кругова ЕУ може се чути да се ради о поступцима против могуће злопупотребе новца из ЕУ. Влада у Будимпешти оптужује Европску комисију да помоћ условљава укидањем једног спорног закона. Он забрањује информисање деце о хомосексуалном начину живота.


Председници држава и влада ЕУ прошле године су прихватили одлуку о оснивању Фонда за помоћ у савладавању последица корона пандемије тешком 750 милијарди евра. Да би добиле новац из тог фонда, земље-чланице морале су да представе конкретне планове инвестиција и обнове о којима би Kомисија одлучила у року од два месеца.


Пољска и Мађарска су своје планове обнове доставиле још у мају. Према досадашњим подацима, Мађарска би требало да добије 7,2 милијарде евра бесповратне помоћи, а Пољска укупно 40 милијарди евра неповратне помоћи и кредита. Али, одлука о плановима обеју земаља је одложена.


Европска унија оптужује владе у Будимпешти и Варшави да систематски поткопавају основна демократска начела као што су подела власти на извршну, законодавну и судску, као и слободу медија. У случају мађарског плана обнове, Kомисија је приговорила да има недостатака у борби против корупције и да недостаје независност правосуђа.


Планове већине других земаља-чланица, ЕK је брзо одобрила. Овог понедељка, Савет министара привреде и финансија, који даје коначну сагласност, одобрио је планове Ирске и Чешке. Немачки план одобрен је још у јуну, а први новац из фонда дозначен је крајем августа.

bottom of page