top of page

ЕУ суд: Враћањем миграната у Србију Мађарска повредила људска права

Европски суд за људска права први пут је донео одлуку да је Мађарска тиме што је без икаквог поступка, идентификације или документације једног пакистанског мигранта вратила у Србију, прекршила забрану колективног протеривања, саопштио је мађарски Хелсиншки одбор.


Курам Шахзад из Пакистана је нерегуларно прешао границу у августу 2016. године, те је убрзо поднео и захтев за азил на енглеском језику, али пошто је криза изазвана масовном имиграцијом била на снази у Мађарској од пролећа 2016. године, Шахзадов захтев није регистрован, преноси Бета. По мађарским прописима, ако држављанин треће земље не може да се идентификује, на пример важећим пасошем, визом и другим документом, биће депортован назад, у Србију.

„Курам Шахзад је био први тражилац азила који је одлучио да неће тек тако прећи преко кршења људских права које је над њим почињено. Ми се пет година боримо да се исправи неправда коју је претрпео, што се и догодило данашњом пресудом. А због недовољне домаће истраге о озбиљном злостављању које је претрпео, ускоро се и у вези тога може очекивати пресуда у Стразбуру”, казала је адвокатица мађарског Хелсиншког одбора Барбара Похарнок, правна заступница Курама Шахзада.

bottom of page