top of page

ЕУ уважила Орбанов финансијски захтев

Савет Европске уније одобрио је амандман на закон којим ће се државама чланицама ЕУ омогућити да ове године добију укупно 3,5 милијарди евра (око 1.300 милијарди форинти) више, на име финансирања пријема избеглица из Украјине.



„Да би се олакшао пријем људи који беже из Украјине због руске агресије, Савет је усвојио правни акт којим се обезбеђују додатна средства у укупном износу од 3,5 милијарди евра, у складу са бројем избеглица примљених ове године“, наводи се у саопштењу Европског савета.


То ће, како се наводи, омогућити бржи приступ фондовима ЕУ за инфраструктуру, становање, опрему, запошљавање, образовање, социјалну инклузију, здравство и бригу о деци. Додатна подршка ће бити стављена на располагање државама чланицама у зависности од броја избеглица које стижу и буду примљене из Украјине. Ове промене имају за циљ да олакшају терет државама чланицама чији су јавни буџети под притиском, како би боље управљале овим приливом избеглица.


Мађарски премијер Виктор Орбан лично је још крајем марта у писму затражио од Европске комисије, конкретно од Урсуле фон дер Лајен, да исплати сва средства ЕУ која су додељена његовој земљи, укључујући и зајам из Фонда за реконструкцију, с тим што је то затражио у циљу решавања украјинске избегличке кризе. У том смислу, писмо Виктора Орбана је остварило свој циљ, а то је брже обезбеђење флексибилних средства ЕУ земљама које су највише погођене украјинском избегличком кризом. То, међутим, не значи да ће Мађарској стићи и новац који јој је раније био блокиран због оцене ЕУ да мађарска влада крши одређене норме у области грађанских права и слобода.

bottom of page