top of page

ЕУ ће надгледати изборе у Мађарској?

Дидије Рејндерс, комесар за правосуђе Европске уније, затражио је да се у време мађарских парламентарних избора, у априлу ове године, у у ову земљу пошаље већи број посматрача. То ће практично бити прва таква одлука, када је реч о изборима у једној чланици ЕУ.


Дидије Рејндерс

Рејндерс је рекао да би овај корак могао бити неопходан и за кредибилитет ЕУ, јер ако чланови заједнице захтевају од посматрача да прате демократске процесе у земљама које нису чланице ЕУ, не треба их искључивати да то чине унутар ЕУ.


Како смо раније известили, 20 невладиних организација у Мађарској затражило је од Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да пошаље пуну посматрачку мисију на биралишта у Мађарској у априлу, јер сматрају да је регуларност избора угрожена. Неколико дана касније, 62 посланика су упутила писмо са истим захтевом. Делегација ОЕБС-а посетила је Мађарску у јануару, како би проценила потребу за таквом мисијом, али још није донета коначна одлука о томе да ли је такав потез неопходан.


Раније је Золтан Ковач, државни секретар за међународне комуникације и односе, рекао да је "цинично и апсурдно" претпоставити да се Фидес и Орбан неће одрећи власти у случају пораза или да ће починити изборну превару, означавајући све такве тврдње " уобичајеним методом кампање левичарске штампе“. Он је додао да ће „бирачи поново изабрати Виктора Орбана, јер је повео земљу напред и пружио праве резултате за Мађаре".


Рејндерс је такође рекао да би тзв. поступак у вези са владавином права, против Мађарске, могао бити покренут пре избора, ако Суд правде Европске уније одобри механизам у својој пресуди, коју ће објавити 16. фебруара.


- Ово је механизам који Брисел може да употреби и тако обустави плаћања од стране ЕУ, ако види системску претњу буџету ЕУ у некој земљи - објашњава он.


Овај белгијски политичар је рекао да ће до краја фебруара бити послато званично обавештење у Будимпешту, чиме би поступак могао да почне: "По мени, неће бити проблем покренути процедуру и пре избора, али о санкцијама би могли да одлуче представници држава чланица касније, вероватно неколико месеци након избора", рекао је Дидије Рејндерс.

bottom of page