top of page

За ЕУ спорне двојаке цене бензина

Европски званичници преиспитаће одлуку Мађарске да дозволи продају горива по повлашћеној цени од 480 форинти (1,22 евра) по литру возачима који возе аутомобиле мађарских регистарских ознака, преноси портал Еуроактив, позивајући се на извор у Европској комисији.



Одлука о повлашћеним ценама донета је прошле недеље, а она се поред мађарских, односи и на возила са српским и словеначким регистарским таблицама. Овај изузетак направљен је јер у Србији и Словенији такође на снази одлука власти о ограничењу цена горива, које важе и за мађарске возаче, а не само за домаће.


Остали морају да плате већу цену што је како су навели званичници Мађарске начин ове земље да се одбрани од бензин туризма, односно доласка страних држављана у Мађарску да купе гориво по нижим ценама.


Европски званичници сматрају међутим да би овакава одлука мађарске владе могла да буде кршење правила у ЕУ.


– Мора бити јасно да је слободан промет робе и услуга на унутрашњем тржишту наша највећа вредност у осигуравању доступности робе у целој ЕУ – навео је извор из ЕK. Kако је додао, ограничења каква је наметнула Мађарска могу бити оправдана само када постоје питања везана за безбедност или јавно здравље.


Према прописима, ЕУ земље морају да осигурају да компаније не дискриминишу потрошаче наметањем већих цена на основу националности или пребивалишта.

bottom of page