top of page

За имунитет довољно 300 антитела?

Александар Гинцбург, директор Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја”, рекао је да је испитивање које је обавио тај институт показало да је за потпуну заштиту од делта соја вируса корона потребно 300 неутрализујућих јединица антитела.


Гинцбург је за лист „Известија” истакао да је, ако особа има 500 јединица антитела или више, то идеално за заштиту од ковида 19. Он је навео да је испитивањем било обухваћено 4.000 Московљана.


Антитела су кључни део наше имунолошке одбране и спречавају вирус да уђе у ћелије тела. Она се лепе за површину вируса корона како би зауставила продор у ћелије нашег тела и привукла остатак имунолошког система. Међутим, стручњаци упркос овом руском истраживању и даље сматрају да грађани не треба самостално да одређују ниво антитела и да се и даље не зна који је то број који може особу да заштити од заражавања.


Професор др Зоран Радовановић, епидемиолог, каже да се такозвана неутралишућа антитела не раде рутински, већ само у неким лабораторијама.


– То се не односи на она антитела која се у приватним лабораторијама раде за око 1.900 динара. Треба знати да не постоји чаробна граница антитела за коју у овом тренутку знамо да може да заштити. Што више антитела има особа – то је боље. Неко може да оболи иако има више од наведене границе антитела за коју се сматра да је сигурна, а некога може да заштити и мањи ниво. Разлози за то су управо колико неко има тих неутралишућих антитела која се не раде свима, али и колико штити ћелијски имунитет. Све је то индивидуално. На пример, поређења ради, ако би 100 људи скочило са другог спрата, некоме не би било ништа, неко би сломио ногу, а неко би погинуо. Тако је и са антителима – не може да се повуче црта колико тачно ће нас заштитити. Што их је више, мања је вероватноћа да ће доћи до болести – напомиње др Радовановић.


Када је реч о антителима које људи на своју руку проверавају у приватним лабораторијама, др Радовановић каже да свака има своје јединице како то мери. Тако је код неких праг један, код неких 20, а код неких 50.


– Студије су показале различите нивое антитела код различитих вакцина. Кинеска вакцина је као Авала, а „Фајзерова” као Јастребац. То значи да ће ова друга да достигне виши ниво антитела и да ће дуже да траје заштита. Што се тиче објављених руских података, они за своју вакцину морају, осим антитела, да узму у обзир и ефективност – да ли у реалном животу људи оболевају. То би конкретно значило да није важно само шта крв показује већ и да ли ће човек да добије корону. Међутим, има студија које показују да руска вакцина штити мало боље од „Астра зенеке”. Оне могу да се пореде јер су обе такозване векторске вакцине. Можда ће трећа доза цепива производити дужу заштиту од ковида 19, па четврту нећемо да примимо у сличном размаку, већ у много дужем – додаје др Радовановић.


Како истиче професор др Тања Јовановић, вирусолог и члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19, укупних антитела има много више, али стручњаке само занимају она антитела која могу да неутралишу инфективност вируса, то јест да не дозволе вирусу да успостави инфекцију.


– Још увек немамо податак који је то ниво антитела потребан за заштиту. У зависности од тога колика је количина вируса, зависи и колика нам је количина антитела у крви потребна. И други произвођачи су дали своје студије и може се рећи да нас вакцине и даље успешно штите од средње тешке и тешке клиничке слике болести – наводи др Јовановић.


Људи су забринути и да ли с новим мутацијама вируса пада и заштита антитела код вакцинисаних особа.


– Имамо једну табелу на којој се види пад неутралишућих антитела на претеће варијанте вируса код вакцинисаних „Фајзеровом” вакцином (у цепиву је вуханска варијанта). Ту се види пад неутралишућих антитела, али то још није забрињавајуће. Највећи пад је забележен за бета, то јест за јужноафричку и за ми варијанту вируса – додаје др Јовановић.



bottom of page