top of page

За Србе бензин јефтинији само на папиру?

Српске таблице на аутомобилу не доносе попуст на гориво на мађарским бензинским пумпама. Напротив - возачи из Србије који купују бензин и дизел у Мађарској, плаћају га по пуним, тржишним ценама, иако је било најављено другачије.



"Наточили смо готово 40 литара бензина и када смо, уз српски пасош, отишли да платимо рачун, зарачунали су нам литар око 2,2 евра. На питање - зар за нас не важе исте цене као за становнике Мађарске, рекли су нам да први пут чују за то", каже за портал Н1 читаталац Алекса М, који се јавио тој редакцији.


Страни возачи од 27. маја у Мађарској гориво плаћају скупље од грађана ове државе. Тачније, док грађани Мађарске дизел и бензин плаћају по цени од 1,2 евра за литар, за странце важи цена која се тржишно формира, а она је 4. јуна када је читалац портала Н1 путовао у Мађарску, за бензин била око два евра – са курсним разликама чак 2,2 евра. Возачи из Србије и Словеније требало је да буду изузетак за које важе „домаће“ цене. Искуство споменутог читаоца показује да то, ипак – није тачно.


"Упутио сам се с породицом колима у Немачку. Успут смо стали да наточимо бензин на Моловој пумпи, на ауто-путу код Будимпеште. Сипали смо 39,1 литар и то, уз кафу која је коштала нешто више од евра, платили укупно 89 евра. Претходно сам показао пасош Србије - а и аутомобил има српске таблице - наивно мислећи да, као што је најављено, за нас важи цена од 1,2 евра за литар, као што је најављено. Kада сам га питао зар није цена за возаче из Србије као и за домаће возаче, продавац на каси ми је рекао да први пут чује за то, и да немају никакво обавештење", прича Алекса М.


Подсетимо, Мађарска је ограничила цене горива до 1. јула ове године. Међутим, накнадно објављеном уредбом, у четвртак 26. маја, прописано је да возачи аутомобила са страним регистарским таблицама више неће моћи да точе гориво по званично одређеној цени од 480 форинти (око 1,2 евра) за бензин од 95 октана и дизел, већ ће куповати гориво по тржишној цени. До тада су и страни аутомобили могли да точе гориво по истој цени као и мађарски држављани.


Аустријски медији извештавали су да је уредба по којој странци плаћају знатно вишу цену дизела и бензина не само узбунила него и разљутила њихове суседе Аустријанце и Словаке, који су долазили из пограничних места да на мађарским пумпама сипају гориво. Додатно их је, писали су медији, разљутило и то што су изузетак од овог прописа власници возила са српским и словеначким таблицама.


Наиме, аустријски медији на дан објаве уредбе писали су да су Аустријанци и Словаци, посебно они из пограничног подручја који су чести гости Мађара, у редовима чекали да напуне резервоаре пре него што владина одредба ступи на снагу.


"Већ на једној од МОЛ-ових бензинских станица у близини аустријско-мађарске границе странци из земаља Европске уније добили су информативни летак да не смеју у резервоаре аутомобила точити јефтиније гориво. Изузетак су, како је наведено, само возачи са српским и словеначким регистарским ознакама", рекли су тада из аустријског удружења "COBIN claims" за заштиту потрошача.


Мађарски медији, наиме, преносили су да ова уредба прописује и изузетак - ако је у некој земљи ограничена и државно регулисана цена бензина и дизела, онда власници возила са тим таблицама и у Мађарској могу да купују гориво по нижој ограниченој цени. Тај изузетак се, како се наведено, односио на власнике српских и словеначких возила.


Аустријанци, иначе, сматрају да Мађарска, као чланица Европске уније због различитог третмана држављана осталих чланица Уније на бензинским станицама крши правила, а удружење "ЦОБИН цлаимс" наводи да треба сачекати да се види шта ће поводом тога урадити ЕУ.


У међувремену ова организација у консултацији са правним стучњацима проверава да ли возачи којима је на пумпама у Мађарској тражена "доплата за гориво" могу да захтевају - поврат тог додатног износа.

bottom of page