top of page

За "Фридом хаус" Мађарска слична Србији

Амерички истраживачки институт "Фридом хаус", који се бави заштитом људских права, Мађарску је у свом годишњем извештају Nations in Transit окарактерисао као "хибридни режим". Србија, Црна Гора и друге балканске земље критиковане су у овом извештају због нарушавања стандарда у погледу владавине права, избора и слободе медија.



Извештај "Фридом хауса" анализира стање демократије у 29 земаља Централне Европе и Азије. Мађарска је, у односу на прошлогодишњи извештај, изгубила неколико поена и статус „делимично консолидоване демократије“. У односу на резултат из претходне године, земља је добила нижи рејтинг у категоријама изборни процес, локална демократска управа и корупција.


„Пад Мађарске је најизразитији од свих који су се икада догодили у овом истраживању. Она је била један од три предводника демократије 2005. године, али је 2020. постала прва земља која је напустила групу демократских држава“, стоји у извештају.


"Фридом хаус" је у свом извештају Мађарску изједначио са делом Балкана (Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Црна Гора, Албанија, Северна Македонија), Украјином, Молдавијом и Грузијом. Ове земље чине средњу категорију која је означена као „прелазни или хибридни режим“. Те државе су описане као "изборне демократије које оспоравају политичка и грађанска права и имају крхке демократске институције".


Делимично консолидоване демократије, попут Хрватске, Румуније, Пољске или Бугарске, имају стабилнији, демократски систем власти и слободне и поштене изборе, стоји у извештају.


Истраживачи ове организације оптужују мађарску владу за централизацију власти, нефер изборни процес, преузимање великог дела медија и узнемиравање цивилних организација које критикују власт. Извештај је као спорне области навео и неједнак приступ државним ресурсима, висок ниво корупције и недемократичност приликом доношења Закона о ванредним ситуацијама, "који омогућава влади да влада декретима у недоглед".


Графикон "Фридом хауса" показује да је Мађарска са нивоа Пољске, постепено прешла у исту категорију као и српска демократија, док је, према овом истраживању, ситуација у Пољској такође значајно погоршана.

bottom of page