top of page

Завршене консултације о новој влади

Премијер Виктор Орбан завршио је разговоре о формирању нове владе, саопштено је данас из његовог кабинета. Такође је поручено да је Орбан структурирао нову владу и изабрао њене министре у циљу решавања изазова са којима се Мађарска тренутно суочава, а посебно је наглашено да је рат у Украјини подигао цене широм Европе и да је изгледно да ће изазвати озбиљну енергетску кризу.



Према саопштењу, Жолт Шемјен ће наставити да обавља функцију потпредседника владе, а преузеће улогу министра одговорног за мађарске заједнице у иностранству, националне мањине и верске заједнице, преноси МТИ.


Саопштено је да ће, између осталог, Иштван Нађ и Шандор Пинтер остати на месту министра пољопривреде, односно министра унутрашњих послова, док ће Криштоф Салај-Бобровницки преузети ресор одбране.


Kако је наведено, Петер Сијарто остаје на функцији министра иностраних послова и трговине. Антал Роган ће наставити да буде секретар владе, док ће шеф кабинета премијера Орбана бити и даље Гергељ Гуљаш. Михаљ Варга ће и у наредном мандату водити министарство финансија.


Јанош Лазар ће водити ново Министарство грађевинарства и инвестиција, Јанош Чак Министарство културе и иновација, а Јудит Варга Министарство правде. Ласло Палковић ће бити на челу Министарства технологије и индустрије, док ће бивши заменик гувернера централне банке Мартон Нађ преузети дужност министра за економски развој. Бивши европски комесар Тибор Наврачић предводиће ново Министарство за регионални развој и коришћење фондова ЕУ.

bottom of page