top of page

Заев враћа српски језик у школе?

Премијер Северне Македоније Зоран Заев честитао је припадницима српске заједнице Дан светог Саве и најавио повратак изучавања српског језика и културе у основне школе и отварање Српског културног центра у Скопљу.


„Враћамо изучавање српског језика и културе, за шта су одобрени наставни програми од трећег до шестог разреда, а у поступку је одобравање


наставних програма за седми, осми и девети разред“, написао је Заев у честитки Србима у Северној Македонији на Фејсбуку.


Премијер Северне Македоније и лидер СДСМ је подсетио да је могућност да се српски језик учи као изборни предмет укинута 2007. године у време владавине ВМРО ДПМНЕ.


„Са нашим суграђанима из Србије унапређујемо традиционално добре односе са Републиком Србијом и у том правцу су у (скопској) општини Центар завршени сви претходни поступци за изградњу Српског културног центра, који ће почети да ради ове године истовремео када се у суседној Србији реализује ти идејни пројекат за Макдонски куллтирни центар у Београду“, навео је Заев.


У честитки поводом националног празника Срба у Северној Македонији, Заев је додао да се прикључује обележавању и прослави празника који је, како је истакао, „део традиције поштовања различитих културних посебности и стремљења изградњи просперитетне будућности за све грађане“ Северне Македоније.


Празник Дан светог Саве српској заједници честитао је и председник Северне Македоније Стево Пендаровски, који је истакао да је његово просветитељско деловање, један од најзначајнијих темеља српске националане и културне самобитности.


„Дело светог Саве је неизоставни део традиције, обичаја, културног наслеђа припадника српске заједнице у Републици Северној Македонији, која активно доприноси политичком, друштвеном и културном животу. Радујем се доприносу који наши грађани српске националности имају у продубљавању односа са суседном и пријатељском Републиком Србијом“, истакао је Пендаровски.

bottom of page