top of page

Занимљива открића у подрумима некадашњих зграда у Будимској тврђави

Updated: Feb 20, 2020

Статуе двојице мађарских војсковођа из чувеног Рибарског бастиона у Будиму, једног од симбола Будимпеште, за које се веровало да су изгубљене током Другог светског рата, пронађене су током ископавања подрума некадашње зграде Министарства спољних послова на будимском Тргу Дис, а нова открића тек следе, тврде археолози.


Инвеститори окупљени око новооснованог Савет замка, недавно су започели реконструкцију оних места у оквиру будимске тврђаве, која су деценијама чекала да буду обновљена. Национални план обнове има за циљ реконструкцију зграда срушених током Другог светског рата, како би се обезбедио простор за ресторане, канцеларије и места за одржавања културних догађаја.


Зграда некадашњег Министарства спољних послова на централном Тргу Дис, била је посебно осетљива за рехабилитацију и дуго је сматрана рак раном градског пејзажа. Здање која је готово уништено у Другом светском рату, споља ће бити обновљено у складу са својим некадашњим изгледом, али ће унутрашњост имати савремени облик.

Золтан Филер, шеф археолога, каже да су статуе које приказују војсковође Алмоша и Елуда, дела Ференца Микуле, красиле северни део будимског Рибарског бастиона све до 1945. године. Међутим, оне су од краја Другог светског рата, па до данас сматране изгубљеним.


Габор Короши, директор за комуникације Савета замка, подсетио је да се током радова на националном плану обнове утврђења, појавило још неколико остатака значајних објеката, попут бастиона Ердељи у Улици Михаља Танчића.


Андраш Вег, директор Музеја замка (део Музеја историје у Будимпешти), такође је известио о још једном значајном открићу: умиваоник за прање руку од црвеног кречњака пронађен је и у систему подрума испод површине Трга Дис. Украшен је фигурама лава и змаја. Према стилу богато украшеног лавабоа, сматра се да је потиче из средњег века, са подручја Вероне. На њему нема трагова савремених алата, али тачно утврђивање старости и порекла тек треба да се разјасни.


Према Габору Корошију, до сада је откривен само део подрумског система, тако да се могу очекивати додатна открића током будућих радова у том делу Будима.


bottom of page