top of page

Запослени у јавној управи заказали штрајк

Синдикат мађарских државних службеника (МККС) позвао је своје чланове који су запослени у локалним самоуправама да од следеће среде ступе у тродневни штрајк.



Председниса МККС-а Ержебет Борош саопштила је на конференцији за новинаре одржаној испред зграде Министарства унутрашњих послова, да је министар одбио да учествује у дијалогу са представницима државних службеника и да не жели да размотри ниједан њихов захтев. Службеници, поред осталог, траже да се реше аномалије у систему финансирања буџета локалних савета и да централна влада надокнади локалним самоуправама трошкове проузроковане кризом око корона вируса.


Ержебет Борош каже да су недавне владине одлуке о штедњи учиниле рад локалних власти "немогућим": "Мере штедње примораће локалне управе да отпуштају запослене", упозорила је она.


Према њеним речима, око 20 одсто свих јавних службеника већ данас се изјаснило да ће се придружити штрајку, а изјашњавање осталих је у току. Синдикалци такође захтевају да им се основна зарада повећа за 60 одсто, јер стагнира већ 13 година, што приморава локалне самоуправе да их повећавају из сопствених средстава.


"Такође тражимо да се уведе минимална зарада за дипломце", рекла је представница овог синдиката.

bottom of page