top of page

Зашто је Сарајево љуто на Будимпешту

Дан након што је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто обавестио Брисел да Будимпешта неће дозволити увођење санкција званичницима Републике Српске, премијер Виктор Орбан скренуо је пажњу светској јавности на то да су права Срба у БиХ угрожена, детектујући то као кључ регионалних проблема.


„БиХ не може бити стабилизована ако се Србима не врате права која они морају имати”, приметио је Орбан.

Наиме, због опредељења РС да врати прерoгативе које је стекла у Дејтону, а који су јој, како тврде у Бањалуци, одузети присилно и недемократски, званичницима тог ентитета прети се санкцијама. Захтеви за санкционисање долазе из Немачке и САД.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто најавио је да ће та земља уложити вето на евентуални предлог увођења санкција српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, сугеришући званичницима у Немачкој да отпутују у Бањалуку и разговарају са Србима, те да из тога „можда боље схвате ситуацију”.

„Мађарска у свему томе није усамљена”, каже Додиков саветник Радован Ковачевић. Орбан пред новинарима потврђује да се Мађарска успротивила санкцијама Додику, јер би се њима додатно поткопала стабилност Балкана.

„Балкан треба стабилизовати, а то није могуће без Срба. Није могуће стабилизовати Балкан без БиХ, а та земља не може бити стабилизована ако се Србима не врате права која они морају имати. То је наша логика”, рекао је Орбан, уз напомену да су Србија и РС „кључ стабилности западног Балкана”. Поједини сарајевски медији извештавајући о тим порукама премијера Мађарске описују као „националисту”, па чак и „расисту” и „антимуслимана”, док у најави да ће Будимпешта дати 100 милиона евра Српској, за помоћ малим и средњим предузећима, слуте могућност да би новац могао да буде искоришћен за „остваривање Додикових политичких циљева”.

Сарајевски портал „Истрага” отишао је и корак даље, објавивши сазнања како је Додик наводно с европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем (мађарски дипломата) договорио датум одржавања посебне седнице Скупштине РС и динамику спровођења закључака о враћању надлежности са БиХ на РС. „Истрага” је до таквих сазнања наводно дошла из бележака шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера.

Портпарол Европске комисије Петер Стано одбацио је наводе сарајевских медија и политичара о наводном договору Вархељија и власти Српске о одржавању посебне седнице Скупштине РС. Те спекулације је одбацио и Додик, који каже да је Вархељи захтевао да се Срби врате у институције БиХ.

Председница Српске Жељка Цвијановић каже да је реч о „опасном подметању” и „специјалном рату” сарајевске кухиње и њених пријатеља, који су у ствари „непријатељи једине могуће БиХ”.

Због објаве таквих сазнања, али и поступка које је покренуло Тужилаштво БиХ против званичника РС због „напада на уставни поредак”, као и претреса које је јуче спроводила Агенција за истраге и заштиту (Сипа) БиХ, узимајући документацију из седишта политичких партија у РС, Владе и Скупштине РС, Цвијановићева каже да се таквим конструкцијама увек прибегне на сарајевској политичкој сцени уз уобичајене претње правосуђем, призивање страних трупа или високих представника, уз ангажовање домаће и стране међународне харанге.

И Милорад Додик је коментарисао претресе Сипе и последње активности Тужилаштва БиХ: „Сарајево се ослонило на подршку једног броја воштаних политичких структура окупљених из Америке и понеких из Европе. БиХ неће моћи да спасу нападајући Орбана и покрећући ’процес века’ у којем је Додик наводно организовао екипу која треба да одговара за свој политички рад. Тога није било ни у време најгорих диктатура и доказ је да нам Суд и Тужилаштво БиХ нису потребни. Зато ћемо ових дана упутити закон о формирању високог судског и тужилачког савета РС, али ћемо спровести и дисквалификацију Суда и Тужилаштва БиХ на простору РС. Процес који су повели је крај БиХ, јер су злоупотребили институције до мере да оне више не треба да постоје”, рекао је Додик.

Цвијановићева каже да је не интересује шта пише у записницима Делегације ЕУ, али да, ако је тачно да је Вархељи рекао да је Инцко покренуо ову кризу, треба приметити да европски комесар није усамљен у таквим проценама. Цвијановићева је то изјавила коментаришући писање „Гардијана” који је известио да званичници ЕУ раде на „исправљању” закона који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко након што су закључили да постоји ризик од изазивања поновног сукоба у региону.

„Док се закон не суспендује, неће нас видети у органима БиХ”, поновио је Додик. Иако институције БиХ технички функционишу и нису у парализи, одлука РС о неодлучивању у тим органима одразила се на бројне обавезе које су пред БиХ. Одлуке се доносе само онда кад се процени да би РС имала штету услед негласања.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће премијер Мађарске Виктор Орбан посетити БиХ 25. јануара наредне године и поручио да је поносан на сарадњу Републике Српске и Мађарске. „Поносан сам на сарадњу с Мађарском, поносан сам што је Орбан рекао да Српска може да рачуна на њихову помоћ и радујем се што ћемо сарађивати. Орбан је важан државник с великом визијом”, рекао је Додик, преноси Танјуг.

bottom of page