top of page

Злоупотреба деце у изборним кампањама

Деци није место у изборној кампањи, наглашавају „Пријатељи деце Србије” и позивају политичке партије да увек уважавају мишљење и ставове деце и младих, али да их не користе у изборној пропаганди.


Трка кандидата за председника, посланике и власт на локалу у пуном је јеку. Удружење „Пријатељи деце Србије” апелује да полити-чки актери буду одговорни, да децу изоставе из страначких промоција и дневне политике и да се придруже иницијативи за заштиту најмлађих и младих од политичке и од ње неодвојиве медијске злоупотребе.


Већ три деценије, од увођења вишестраначја у Србији, ова асоцијација бави се и овим видом заштите дечјих права и интереса. Последњи Правилник против злоупотребе деце у медијске сврхе и Кодекс о заштити деце од политичких злоупотреба „Пријатељи деце Србије” објавили су пре три године. Да ће се начела из ових докумената придржавати, потписивањем меморандума о разумевању потврдило је само седам политичких партија. Притом, 22 листе (17 проглашених и још пет у поступку проглашења) поднеле су кандидатуру за посланике на предстојећим изборима 3. априла.


– У предизборним кампањама деца углавном служе за изазивање емпатије бирачког тела. Млађи од 18 година нису гласачи, али у свакој ситуацији у којој су они декор, налазе се у садржају који им није намењен, ни примерен и који не схватају, деца су искључиво јефтин мамац за изазивање емпатије одраслих бирача, што је у старту злоупотреба. При томе се не брине о приватности, сигурности, достојанству детета. Посебно проблематично, у предизборним активностима видимо да се кроз тугаљиве приче о деци и младима са здравственим тешкоћама или из изузетно сиромашних породица политички актери одједном интересују за појединачне судбине деце, односно њихових породица. Ту је дете стављено у потпуно неприхватљив оквир за изазивање сажаљења, опет зарад привлачења наклоности бирачке публике – указује за Ива Ераковић, директорка „Пријатеља деце Србије”.


Добробит деце је сврха постојања овог удружења, које има огранке широм државе и примећује да заинтересованост политичких актера за проблеме деце расте пред изборе, а претежно је у вези са инфраструктурним пројектима у образовним институцијама. Новина у актуелном изборном процесу, како је јуче објаснио Владимир Димитријевић, председник РИК-а, гостујући на РТС-у, јесте да десет дана пре дана одржавања избора медији не могу да извештавају са дешавања која се односе на отварање великих инфраструктурних пројеката, школа, болница и слично, уколико ту учествују подносиоци проглашених изборних листа кандидата за народне посланике и председника републике.


– Немамо прилоге у предизборној кампањи, на пример, где неко младе, који још нису пунолетни, пита шта очекују од новог премијера. Такав приступ би имао смисла уколико деца желе да се изјасне, и то уз сагласност родитеља за тај конкретан наступ детета за јавност. Родитељи треба да буду обазривији јер давањем одобрења за учествовање деце у одређеним садржајима често несвесно омогућавају манипулацију децом – прецизира Ива Ераковић.


Илустрације ради, родитељи на почетку школске године углавном потписују универзалну сагласност школама за учешће ђака у активностима установе које се могу објављивати на сајту школе или у медијима. По мишљењу „Пријатеља деце Србије”, то је веома лоша пракса.


– Недавно је тако отворена једна реновирана школа. Посетили су је високи функционери. То је медијски испраћено. Затим нам се јавило двоје родитеља, страшно негодујући што су од њихове деце, ученика те школе, новинари, насумично на ходнику узели изјаве које су објављене и не могу да се повуку и избришу. Школа се покрила годишњом сагласношћу коју су родитељи унапред дали, не знајући конкретно на које се активности мисли, а деца су се практично нашла у политичком маркетингу – илуструје директорка „Пријатеља деце Србије”.


На платформи ове организације decaimediji.com грађани могу да се додатно информишу и анонимно пријаве медијску и политичку злоупотребу деце.

„Како су политичке организације одговорне за многе друштвене послове, ова у вези с партиципативним дечјим правима не може се избећи, а треба да им служи на част”, цитат је из Кодекса о заштити деце од политичких злоупотреба „Пријатеља деце Србије”. Политичке организације које су га подржале, као што у кодексу пише, „неће злоупотребљавати децу под видом права детета на изражавање, нити ће одобравати коришћење деце и младих у политичке сврхе ни када су у питању медији и прилози који подржавају њихову политику, а својим деловањем утицаће на примену медијске регулативе која осујећује злоупотребу деце у било које сврхе”. Међу седам партија које су овај кодекс потписом уважиле само је једна чланица коалиције на власти.

bottom of page