top of page

Зоран Вукосављев: Нагласак на квалитетној градњи и заштити наслеђа

Цена грађевинског материјала убрзано расте, због чега и заштита споменичког наслеђа, у које стпадају и српске православне цркве, захтева већу државну дотацију. Зорана Вукосављева, заменик државног секретара у Министрству за грађевинарство и инвестиције упитали смо могу ли српски храмови и други наши културни споменици очекивати материјалну подршку ресорног министарства.



На предлог Јаноша Лазара, министра за грађевинарство и инвестиције, премијер Мађарске Виктор Орбан је за једног од заменика државног секретара именовао др Зорана Вукосављева, дипломираног архитекту, универзитетског доцента, који се годинама бави заштитом споменичког наслеђа.


Познати стручњак, истраживач и поборник заштите наслеђа, који је иначе родом из Новог Сентивана, своју докторску дисертацију написао је и одбранио на тему „Архитектура српских православних цркава у Мађарској“. Његов капитални рад, захваљујући Српском институту при Самоуправи Срба у Мађарској, објављен је на српском и мађарском језику и представља драгоцено штиво у кругу научника и истраживача, који се баве архитектуром наших светиња не само у Мађарској, него и шире.


Именовање за заменика државног секретара свакако је једно велико признање, али и обавеза. Оно представља част за струку на пољу заштите споменичког, урбанистичког наслеђа у Мађарској, у оквиру које има доста задатака и изазова. Те обавезе ће морати да испоштује др Зоран Вукосављев, кога смо замолили за изјаву у његовом родном селу.


- Моје именовање за заменика државног секретара није само лични успех, него је то признање и за моју породицу, као и за стручни рад у који сам током минулих година пуно енергије уложио. За мене је одлука министра Лазара било својеврсно признање мога рада на пољу заштите наслеђа. Задатак, који ми је министар за грађевинство и инвестиције, као и државни секретар Реге Лански, поверио, не односи се само на савремену, модерну архитектуру, већ и на заштиту старог споменичког наслеђа, наше баштине. Наравно, ради се о области која захтева стручност и ургентност“, рекао нам је Вукосављев.


Он каже да је сасвим природно да у домен архитектуре спада много тога. Постоје разни правци које, међутим, ваља обухватити.


- Довољно је помислити на инфраструктурне инвестиције, које се тичу путева, железничких пруга, а ту су и многобројне грађевине, које нам одређују свакодневни живот и околину. Ту убрајам и наше домове, породичне куће, али и установе, школе, разне културне и образовне институције, спортске објекте и друге, које свакодневно користимо. Можда и не примећујемо важност тих здања. Другачије приступамо по питању обнове своје околине, него можда када се ради о неким другим објектима од изузетне важности. Сви ти објекти, па чак и саобраћајна средства помоћу којих стижемо до њих, говоре о нашој околини. Унутар тога, ја се бавим искључиво грађевинским питањима. Свакако, у домен нашег министарства спадају и друге кључне области, за које су одговорни разни ресори. Довољно је споменути урбанистичко планирање насеља, ту су и инвестиције које ваља спровести, уређење привреде и др. Министар Лазар је јасно одредио поља која морамо стручно да надгледамо и сходно могућностима, потпомажемо њихов развој. Сви ми, који радимо у овом министарству, свакако ћемо настојати да максимално удовољимо захтевима, како бисмо допринели економском и привредном развоју наше земље, у који стпада мој делокруг, везан за архитектуру и заштиту споменичког наслеђа. Међутим, нажалост, у 21. веку још нисмо имали годину у којој се нисмо суочили неким проблемом и то се сада одражава и на грађевинску индустрију и архитектуру – каже наш саговорник.


Нема сумње да су у овом моменту преко потребна финансијска средства за реализацију планова. Цена грађевинског материјала сваког дана расте и не види се крај поскупљењу. Заштита споменичког наслеђа, у коју стпадају и наше српске православне цркве, такође захтевају државну дотацију. Стога је логично питање могу ли српски православни храмови, па и други културни споменици српског народа, очекивати материјалну подршку ресорног министарства.


- Сасвим је природно да постоје историјски споменици који заузимају посебно место у домену заштите споменичког наслеђа. Са друге стране, постоје и такви споменици који су важни датој заједници, у селу или граду. Морамо испитати редослед и поставити приоритете. Мора да постоји један хијерархија и редослед пројеката. Све то захтева разумевање и стрпљење. Међутим, још једанпут желим нагласити важност припремних радова, као што је и сам министар одредио. Морамо се прилагодити овим тешким временима и разним изазовима. Како је министар дефинисао, нагласак треба да буде на квалитетној градњи и заштити нашег наслеђа. Ми смо и за ово кратко време пуно тога урадили, а што се тиче реалних циљева, на томе марљиво радимо и ускоро ћемо имати решења и смернице, који могу да допринесу уздигнућу наше државе – закључује Вукосављев у разговору за наш лист.



Чланак је део пројекта суфинансираног од стране Фонда за изгбегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове Фонда, који је доделио средства.



bottom of page