top of page

Зрењанин: У студентском дому за Мађаре црква одвикава младе од дроге

Студентским домом за младе из Мађарске у Зрењанину, који је уређен средствима Европске уније, од прошлог месеца управља Kанцеларија за младе града Зрењанина, а сада је саопштено да ће једном недељно овде са зависницима радити хришћанска организација Рето, која помаже одвикавање од дроге.



Иако Зрењанин има при болници метадонски центар, где се зависници под надзором лекара одвикавају од штетних навика, како је наведено у канцеларији, у Пупиновој улици радиће се „новим методама“.


„Особе које пружају помоћ у Рето центру су волонтери, који су углавном и сами били у проблему зависности. Главни циљ рехабилитације у центру није само да особа престане да конзумира супстанце већ једна комплетна промена живота и начина размишљања“, објаснили су из ове организације.


Наводе да детоксикација организма траје 15 дана, након тога следи рехабилитација која подразумева молитве и рад у радионицама, а последњи корак је ресоцијализација. У зрењанинској невладиној организацији Скаска сматрају да је проблем зависности код младих сувише озбиљан да би био препуштен волонтерима.


„Нисмо за овакав рад, посебно ако је студнетски центар намењен младима из Мађарске. Већ смо се оглашвали поводом секуларности, сада питамо које је право једне мале верске заједнице да добије простор у центру града, по ком конкурсу, како и ко добија простор за свој рад у Зрењанину. Тражимо од градоначелника објашњење за овај поступак а од грађана да нам се прикључе у борби за наше просторе“, објашњава Тања Табачки, директорка НВО Скаска.


На питање зашто су грађанске организације забринуте због најаве доласка једне верске организације, каже да је рад са зависницима јако озбиљна тема.


„Ако не признају медицинске методе, већ само хришћанске, поставља се питање ко ће мерити пристисак, пратити рад дисајних органа и срца, тестирати на болести које се преносе код зависника преко игле, попут ХИВ-а. Ако нема постепеног одвикавања, како се иначе медицински приступа овом проблему, шта ако неком позли?“, пита Тања Табачки.


Власник зграде у Пупиновој улици је град Зрењанин, док је локална управа места Морахалом у Мађарској носилац пројекта, што је потврдила пре месец дана руководилац Ипа пројекта „Сколар СМЕ“ из Морахалома др Агнеш Гроф Тотне. Kако је објаснила, град Зрењанин је кроз тај пројекат реконструисао постојећу зграду у Пупиновој улици 14 у Студентски центар.


На питање шта се дешава са пројектом Сколар СМЕ и да ли је још увек актуелан, с обзиром на то да су просторије дате Kанцеларији за младе Зрењанина, координаторка пројекта из Морахалома објаснила је да ту постоје две целине: „Првом целином, по завршетку пројекта, управљаће Kанцеларија за младе града Зрењанина, коју је основао градоначелник 2010. године, а која представља мост између младих и локалне самоуправе, први од свих, али и између осталих органа, институција и организација, о чему прилажемо одлуку градоначелника из 2010. године“, наводи се у објашњењу.


Она додаје да постоји и други део објекта, као и да и за њега, такође, постоји план: „Другом целином руководиће посебна комисија коју ће по завршетку пројекта формирати градоначелник Зрењанина“, навела је др Агнеш Тотне.

bottom of page