top of page

И даље спорења око кинеског универзитета

Расправа о доласку кинеског универзитета Фудан у Будимпешту, још се не стишава. И 9. округ и опозиционо руководство мађарске престонице инсистирају на одржавању референдума о овом пројекту, док министар за иновације и технологију намерава да тај посао прогласи приоритетном инвестицијом што би, како каже, олакшало поступак инвестирања.


Долазак кинеског универзитета Фудан већ дуже време је врућа тема у мађарској унутрашњој политици. Иако влада тврди да је реч о престижном универзитету, једном од најбољих на свету, пројекат се и даље суочава са гласним противљењем дела јавности и опозиције. Критичари се плаше да би та институција засенила мађарске универзитете, а страховања се односе и на идеолошку позадину, која је под утицајем кинеске Комунистичке партије. Има, такође бојазни и за националну безбедност.


Противници пројекта скрећу пажњу на огромне трошкове оснивања и изградње универзитета, који би требало да плате искључиво мађарски порески обвезници. Мађарска би за почетак издвојила око 100 милијарди форинти (279 милиона евра), док би Кина обезбедила зајам од 450 милијарди форинти (око 1,25 милијарди евра) за трошкове изградње универзитета који ће укупно износити 540 милијарди форинти (око 1,5 милијарди евра), што је износ једнак комплетном обиму финансирања целокупног мађарског високог образовања. Поред тога, градитељ пројекта била би кинеска фирма China State Construction Engineering Corporation Ltd, која је раније више пута била осумњичена за корупцију и незаконит надзор. Недостатак консултација и нетранспарентност такође су чести разлози за критике упућене влади.


Министар за иновације Ласло Палкович у међувремену је нагласио да на универзитету Фудан неће бити никаквих операција тајних служби, нити идеолошке индоктринације и оценио да, с обзиром да универзитет треба да буде изграђен од темеља, „ово није тако велика сума“.


САД су такође изразиле забринутост по том питању. Према америчком Министарству спољних послова, Универзитет Фудан пружа Кини "упориште да шири свој утицај у Европи и сузбија интелектуалне слободе у високом образовању".


У најновијој изјави, министар Палковић је рекао да влада намерава да пројекат буде проглашен приоритетном инвестицијом. Шеф кабинета премијера Гергељ Гуљаш истиче да је влада спремна да подржи иницијативу Палковича да је донета "јасна одлука да се и студентски град и кампус Фудан изграде у 9. округу Будимпеште, док комплетна опозиција инсистира на изјашњавању грађана о овим питањима, путем референдума.



bottom of page