top of page

И нуклеарка под Орбановом контролом девет година

У просторијама мађарске нуклеарне електране Пакш избио је мањи пожар, али је убрзо угашен, објавила је данас компанија која управља тим постројењем на својој веб страници. Саопштено је и да нико није био повређен у несрећи. Власт и опозиција су, иначе, на супротним позицијама у овој области.


Из компаније наводе да је пожар изазвао систем грејања у једном контејнеру који користи извођач радова. Пожар ни на који начин није утицао на технологију постројења, на особље, животну средину или локално становништво, додаје се у саопштењу компаније.


Влада је недавно донела одлуку да надзор над производњом атомске енергије у Мађарској буде лишен увида јавности у ову област, дајући Управи за атомску енергију (АОХ) много већу независност од будућих влада. Одлуком је продужен крајњи рок за враћање Русији зајма од 3.500 милијарди форинти (10 милијарди евра) за добрадњу нуклеарне електране Пакш 2, како би се омогућило да се отплата зајма буде актуелна тек пошто електрана почне са радом.


Овим је премијеру Виктору Орбану дата могућност да именује председника АОХ-а са мандатом од најмање девет година, тако да два наредна премијера не би могла да промене ову одлуку. Непосредно после те одлуке генерални директор нуклеарке у Пакшу поднео је оставку, не наводећи разлоге за тај корак.


Одлуке актуелне владе о доградње Пакша, затим о руском зајму, као и сама употреба нуклеарне енергије у Мађарској, биће, како обећава опозиција, ревидиране уколико она победи на наредним изборима, планираним за пролеће следеће године.

bottom of page