top of page

И Орбанова саветница била под надзором?

Саветница премијера Виктора Орбана, бивша мађарска амбасадорка у Кини Сесилија Силаш, била једна од мета шпијунског софтвера Пегаз пре него што је именована на садашњу функцију, открива Директ 36.



Према овом истраживачком сајту, број телефона Силашеве налази се у бази података са више од 50.000 бројева, која је процурела и која наводно садржи "мете страних клијената NSO Групе, израелске компаније која производи шпијунски софтвер Пегаз".


Сесилија Силаш је, како се наводи, била на мети војног шпијунског софтвера непосредно пре именовања за главног саветника премијера Виктора Орбана за Кину. На овој позицији, она је између 2019. и 2021. године не само помагала Орбану, већ је и лично учествовала у преговорима са руководством шангајског Универзитета Фудан, око отварања испоставе у Будимпешти.


Портал Директ 36 истиче да она није први владин званичник који се нашао на мети шпијунског софтвера. Тај медиј је раније известио о неколико случајева у којима су на мети били независни новинари, власници медија који су критични према влади и опозициони политичари, као и појединци блиски влади. На списку се налазе и бивши државни секретари Балаж Вајнгартнер и Атила Азоди, заменик генералног директора мађарске Агенције за борбу против тероризма ТЕК Жолт Боднар и званичници из безбедносне службе председника Јаноша Адера.


„Не могу да кажем ништа по том питању. Мој живот је отворена књига“, рекла је Сесилија Силаш у телефонској изјави за Директ 36 на питање да ли зна зашто је постала предмет надзора. Када јој је сугерисано да "надзор има везе са неком врстом изузетно осетљиве провере прошлости", рекла је да је то могуће. Међутим, она није одговорила на неколико других питања, укључујући и када је последњи пут била подвргнута испитивању Националне безбедности или када је од ње затражено да ради као саветник премијера.


Према листи до које је дошао Директ 36, бивша саветница је први пут постала мета Пегаза у лето 2019, али није могуће утврдити колико дуго. Она је, како се тврди, била предмет надзора у време када је привремено радила као директор безбедности у фабрици челика ИСД Дунафер, средином 2019. године, између обављања две државне функције. Пре тога је била заменик државног секретара за источне земље у Министарству спољних послова и трговине (ККМ), и то до краја марта 2019. године, а касније је, од септембра 2019, две године била саветница Виктора Орбана. Међутим, није јасно да ли је надзор повезан са овим пословима и, ако јесте, са којим.


Израелска компанија која производи Пегаз, рекламира шпијунски софтвер на својој веб страници као средство "искључиво за употребу у истраживању организованог криминала или тероризма".


Недавна истрага Националне агенције за заштиту података и слободу информација (НАИХ) је, поводом скандала Пегаз, резултирала је саопштењем да су мађарске власти користиле софтвер само у случајевима који су у вези са "спровођењем закона или тероризмом". Упркос томе, Директ 36 истиче да бивша амбасадорка изгледа и даље ужива поверење Орбанове владе, а нема информација о томе да је против ње вођен кривични поступак.


У међувремену, Орбанова влада није одговорила на питања Директа 36 о томе да је бивша амбасадорка била могућа мета Пегаза.

bottom of page