top of page

Изложба војвођанских уметника у Пешти

У Галерији "Мађар Мухиљи", у оквиру пројекта "Мост Србија" Међународног сајма уметности "Арт маркет", отворена је изложба "Уметност без граница" војвођанских уметника који живе и раде у Будимпешти.


Радове су представили уметници Иштван Балинт, Милорад Крстић, Каталин Ладик, Маријаш, Андраш Шифлиш и Сомбати Балинт, а кустос изложбе је Сава Степанов.

Изложба ''Уметност без границе'' је приређена као плод настојања да се укаже на стваралаштво војвођанских уметника који живе и раде у Будимпешти и на чињеницу да су они део уметничке сцене и Мађарске и Србије.

"Верујемо да је ову изложбу требало приредити како би у Будимпешти показали да се ради о ствараоцима чији уметнички корени потичу из једне другачије средине, углавном из велике и динамичне југословенске сцене", рекао је кустос Степанов.

Он је оценио да су уметници доласком у Мађарску донели другачије концепте и сензибилитете, те су у одређеном смислу могли представљати неко освежење.

"То што их после две или три деценије овде срећемо као актере овдашње уметничке савремености, најбоља је потврда њиховог стваралачког витализма. Истовремено, сви учесници ове изложбе, одржавају везу и појављивали су се у садашњој српској уметности својим ретроспективним, самосталним изложбама, или су учествовали у неким групним манифестацијама", рекао је Степанов.

Он је оценио да све то говори о чињеници да српска уметност, поготово војвођанска, а посебно приређивачи ове изложбе, не желе да их се одрекне, јер се ради о ствараоцима који својим квалитетним прилозима само употпуњују једну уметничку средину.

"Кроз историју уметници из Мађарске и Војводине су често сарађивали пре, али и после установљавања границе. Због опстанка те сарадње ову изложбу смо назвали ''Уметност без границе'', а тај наслов не треба схватити само као техничку напомену него и као богати метафорички потенцијал који нам ова поставка и ови уметници презентују", истакао је Степанов.


bottom of page