top of page

Инфлација галопира, форинта слаби, МНБ повећава камату

Мађарска национална банка подигла је референтну каматну стопу на 11,75 одсто, што је највиши ниво у последњих 18 година услед инфлаторних притиска, слабљења форинте и песимистичних очекивања у вези економије.



Национална банка повећала је каматну стопу за цео процентни поен, а у последњих годину дана камата је повећена за целих 10 одсто. Из управе те институције данас је саопштено да ће банка наставити да подиже каматну стопу "док год то буде неопходно". Преломну тачку аналитичари очекују најесен, када ће инфлација достићи 20 одсто. У јулу је међугодишња инфлација у Мађарској достигла 13,7 одсто.


За то време, Оли Рен, члан Управног савета Европске централне банке (ЕЦБ), сматра да она мора да примени нове мере како би зауставила рекордно високу инфлацију у Европској унији. Штавише, слаб евро у односу на амерички долар погоршава енергетску кризу.


Чини се да су драстичне мере неизбежне. Међутим, такве одлуке би могле значити даље слабљење мађарске форинте. ЕЦБ мора брзо да реагује, каже Рен, а са њим се слажу и Изабел Шнабел, такође чланица Управног савета ЕЦБ, и Франсоа Вилроа де Гаљо, гувернер Банке Француске. Они су истакли да су потребне одлучне мере, а неки аналитичари кажу да би то могло значити повећање каматне стопе за 50 базних поена. Рен је рекао да је инфлација у Европи превисока, па је крајње време да се делује.


Мађарска централна банка је већ предузела дастично повећање базне тачке како би се изборила са инфлацијом, али без видљивих резултата. Према њиховим подацима, инфлација је у јулу износила 13,7%, док је базна инфлација (која искључује прехрамбени и енергетски сектор) била још виша, 16,6%. Августовске бројке ће вероватно бити још горе пошто је Орбанова администрација искључила сва пословна возила из свог програма ограничења цена горива. Вредност форинте достигла је износ од 414. за евро.


Рен сматра да ће се раст БДП-а у ЕУ успорити због енергетске кризе. Штавише, регион мора да се припреми за дуги рат у Украјини, каже он, пошто је евро ослабио за 12% у односу на долар. Дакле, ЕЦБ мора да делује како би помогла европским економијама и компанијама и ојачала евро колико год је то могуће.


С обзиром на предвидиве мере ЕЦБ и растуће цене енергије, будућност форинте се чини суморном. Аналитичари ИНГ-а сматрају да ће влада укинути програм ограничења цена горива до децембра, а да ће инфлација до краја године достићи максимум од 22%.

bottom of page