top of page

Испробане хаубице из Немачке

Мађарске одбрамбене снаге коначно су стигле у 21. век, рекао начелник Генералштаба Ромулус Русин-Сенди на централном полигону у округу Фејер, где је учествовао у првом бојевом гађању новонабављених хаубица немачке производње ПЗХ 2000.



Ромулус Русин-Сенди је истакао да су мађарске одбрамбене снаге „ускочиле у садашњост”, да се технологија 21. века коначно појавила у артиљерији, али да ће бити даљих побољшања. Он је овај дан описао као историјски, јер је реч о "првом гађању из из једног од најдужих дометних артиљеријских оруђа, под мађарском заставом на територији Мађарске".


Он је напоменуо да је домет самоходног артиљеријског оруђа 30-40 километара, а може се повећати на 70 километара. Рекао је и да је немачка компанија до сада испоручила три хаубице, али да ће стићи још двадесет једна и да ће испорука бити континуирана.


Командант је додао да се развој одбрамбених способности земље наставља несметано, при чему ове године стижу прва борбена оклопна возила Линк и додатна борбена возила Гидран, а следеће године у употребу улазе први хеликоптери Ербас Х225М и тенкови Леопард 2А7.


Ромулус Русин-Сенди је рекао и да ће до краја године бити реконституисан Генералштаб, реорганизовани штабови смањењем броја вишег и средњег особља, да ће бити формирано пет активних стрељачких батаљона, док ће број резервних пукова бити повећан са два на седам.

bottom of page