top of page

Иђјарто: Мађарска неће блокирати чланство Украјине у ЕУ

Влада у Будимпешти неће спречити придруживање Украјине Европској унији када за то дође време, рекао је Иштван Иђјарто, мађарски амбасадор у Кијеву.



Амбасадор Иђјарто је дао интервју украјинском телевизијском каналу Еспресо и притом закључио: „Желео бих да вас уверим да ће Мађарска, када почне разматрање питања о чланству Украјине у ЕУ, подржати то чланство“, пише новински портал Европска правда.


Цитирана је и изјава Игора Жовкве, дипломатског саветника украјинског председника за европске интеграције, који је раније рекао да Кијев још није добио никакве назнаке из Будимпеште да мађарски премијер Виктор Орбан намерава да блокира придруживање Украјине ЕУ.


Портал је додао да, према истраживању које је прошле недеље објавио Flash Eurobarometer, више од половине становништва у свакој држави чланици ЕУ, осим Мађарске, подржава интеграцију Украјине у ЕУ. У просеку, 66 одсто становника ЕУ рекло је да „Украјина треба да се придружи ЕУ када буде спремна“, наводи портал.


Од 27 земаља чланица ЕУ, удео оних који подржавају чланство Украјине био је изнад 50 одсто у 26 држава, док је у Мађарској тај проценат био 47 одсто, пише овај портал.

bottom of page