top of page

Казна за српску новинарку на РТВ Косово

Новинарка српске редакције Јавног косовског сервиса РТК2 рекла је "Косово и Метохија" у издању вести на српском језику 3. маја, и тиме изазвала гнев руководства те куће, које за њу припрема санкције.


Директор косовског Јавног сервиса Нгађим Кастрати најавио је да ће предузети санкције против новинарке РТК2 Александре Доганџић која је у програму користила израз Косово и Метохија који, како је навео, није дозвољен косовским Уставом. Новинарка српске редакције Јавног косовског сервиса рекла је "Косово и Метохија" у издању вести РТК на српском језику 3. маја. Директор јавног сервиса је рекао да тај израз није дозвољен и да се не сме користити на РТК.

"Не постоји Косово и Метохија. Овај језик није дозвољен у нашим институцијама. Новинар не сме да користи овај термин, јер је санкционисан прописима", рекао је Кастрати.

Новинарка Александра Доганџић је и у децембру 2018, у вестима емитованим на РТК2, уместо "Косово" такође рекла Косово и Метохија. После тога је месец дана била суспендована са радног места.

bottom of page