top of page

Како да препознамо прве симптoме короне

Инфекција вирусом ковид-19 код већине оболелих људи даје благе симптоме, на почетку болести, чак знатно блаже него код обичног грипа. Код око 15 одсто инфицираних вирус доводи до отежаног рада плућа, бубрега и срца.


Инфекција вирусом корона лако може да се помеша за симптомима сезонског грипа, али оно што дефинитивно карактерише нову заразу је да у клиничкој слици зараженог доминирају телесна температура мало изнад 37,5 Целзијусових и кашаљ. Од тренутка инфекције до појаве знакова обољења обично прође три дана, мада су регистровани и пацијенти код којих је овај период био дужи и од 14 дана.

Проф. др Зоран Величковић, епидемиолог, каже да вирус корона има све симптоме који су типични и за друге респираторне инфекције, као и грип:


- Код инфекције вирусом грипа симптоми наступају нагло са изразито високом телесном температуром, боловима у зглобовима и мишићима, јављају се малаксалост, главобоља. Међутим, у случају короне симптоми су доста блажи и код већине је реч само о појави кашља, температуре мало више од уобичајене.


Док код највећег броја инфицираних вирус корона не узрокује озбиљне тегобе, код других је клиничка слика драматичнија.


- Досадашања пракса је показала да код свега 15 одсто инфицираних вирусом ковид-19, долази до тешких симптома који захтевају интензивну негу - каже Величковић.


- Код њих вирус доводи до отежаног рада плућа, бубрега и срца. Прикључивање на вештачка плућа или респиратор потребно је код пет одсто заражених. Опште здравствено стање је највећи фактор који утиче на то како ће се последице инфекције испољити - напомиње овај стручњак.


- Код малог броја инфицираних долази до отказивања плућа, и то су пацијенти који захтевају прикључивање на респираторе. Зато се и напомиње, да би они који због неке друге болести већ имају нарушено здравље, требало посебно да се пазе и придржавају препоручених мера превенције.


Не разболи се свако ко дође у контакт са вирусом ковид-19, али и такве особе су потенцијални преносиоци заразе. Такве ситуације је теже контролисати од оних када се зна да је неко инфициран, па се предузму мере изолације.


- У епидемиологији постоји израз "здрави" носиоци вируса - каже професор Величковић. - То су особе које су инфициране, али немају симптоме болести. Зато се оне понекад називају и "епидемиолошке бомбе", и управо из тих разлога се људи који су били у контакту стављају под мере надзора.

bottom of page